Belföld

2006.07.26. 11:17

Az építkező hivatal

<div align="justify"><strong>Székesfehérvár (zsm) – </strong><strong>István András agrármérnök </strong><strong>látta már kívül-belül, </strong><strong>alul-felül az agráriumot. </strong><strong>Dolgozott a termelésben </strong><strong>és a vezetésben. </strong><strong>Leginkább „építkezni” </strong><strong>szeret, előre haladni.</strong></div>

nincs nev

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Fejér megyei kirendeltségvezetője másfél évtizedig dolgozott
a fehérvári Kossuth Mgtsz-ben, hat esztendeig töltötte be az Agrárkamara megyei titkári posztját, s a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetőjeként is tevékenykedett. 
Az MVH megalakulásakor megkeresték, s ő igent mondott, noha meglehetősen új és ismeretlen terepen kellett egy új hivatalt létrehoznia.
Miért vállalta el 2004. januárjában a megyei hivatal vezetői tisztét? 
– Szeretem, ha valamit építeni kell, s nem leépíteni. Sajnos, a közigazgatásban ez utóbbi a gyakori, s kihívásnak
tekintettem, hogy az EU-csatlakozás után, az átformálódó agráriumban miként lehet ötvözni az új lehetőségeket a bevált tradíciókkal. 
Mennyiben jelentett újdonságot a munka?
– A magyar ügyintézésben szokatlan gyorsaságot, „pörgést” követel az eu-s metódus, s a jogszabályokat sem
elég pusztán lefordítani magyar nyelvre, hanem adaptálni kell.
Az MVH az EU-ból érkező támogatások és kompenzációs összegek kifizető ügynöksége. Ha pénzről van szó, az mindig bonyodalmakat okoz. Az MVH-nak mi a legnagyobb problémája?
– A magyar gazdáknak alig vannak tartalékai, s ez még a nagyobb mezőgazdasági egységekre is vonatkozik. Ráadásul az eu-s juttatások utólagosak – akár támogatás, akár kompenzáció –, s más az elszámolási időszak is. Nálunk januártól december 31-ig, míg az EU-ban szeptember elsejétől a következő esztendő augusztus 31-éjéig tart a gazdasági év. Az első évi kifizetési késésből adódó termelői elégedetlenség is részben ezen időeltolódás miatt, részben az utófinanszírozási körülmények miatt következtek be.
Befolyásolja a politika a munkáját?
– Az MVH nem politizál, szigorúan végrehajtó szervezet, a miniszter irányítása alatt az a feladata, hogy az utolsó eurócentet is kifizesse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!