Belföld

2006.07.31. 02:27

A rozs becsülete

Zalabaksa - Rozscséplő és zsúpkötő versennyel folytatódott a Megyei Művelődési Központ és Pedagógai Intézet nyári paraszti munkafolyamatokat bemutató sorozata.

nincs nev

- Kedves barátaim, Isten hozott benneteket - köszöntötte a résztvevőket Horváth Ottó, a házigazda település polgármestere. - Örömmel konstatálom, hogy nem lankad kedvetek, s a tavalyinál is többen vagytok. Legyen hát ez a nap az aratók, a cséplők és a zsúpkötők ünnepe.

- A rozs megbecsült növény volt ezen a vidéken, nemcsak azért, mert a mindennapi élelem egyik alapanyaga volt.

- A hajlékok és a gazdasági épületek héjazatát is e növény szalmájából készítették - tette hozzá a FVM Zala megyei hivatalvezetője, Németh Zoltán.

Maga a verseny több részből állt össze, egyrészt a bandáknak a levágott gabonából ki kellett csépelni a rozsszemeket, majd a szalmából zsúpot kötöttek, amivel egy háztetőformát fedtek be.

Az értékelés során a szakmai zsűri úgy találta, hogy a cséplés a Murakeresztúri Betyárok csapatának ment a legjobban, s ők nyerték az étel- és italbemutatót is. A zsúpkötők haladó kategóriáját az andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, míg a kezdőt a Lakhegyi Daloskör nyerte, a szalmacsúcskötő versenyben pedig a cserszegtomaji Tátika Népdalkörhöz tartozó Tolvét Gyula munkáját tartotta legjobbnak a zsűri. A bandák díját a cserszegtomajiak (cséplés), illetve az andráshidaiak (zsúpkötés) érdemelték ki, a közönségszavazatok után járó elismerést pedig a bucsutaiak, a novaiak és a Muravidékről érkezett völgyifalusiak vehették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!