Bázakerettye

2016.11.01. 12:58

A foltboszorkák szakmai napja - Gyakorlatilag csak a fantáziájukon múlik, hogy mit hoznak ki az alapanyagokból

Bázakerettye – Két héten keresztül lesz látható a Déryné Művelődési Házban az a kiállítás, amely a Muramenti Foltboszorkák munkáiba enged bepillantást.

Gyuricza Ferenc

A tárlatot szombat délelőtt nyitották meg, amikor a 12 tagú kézimunka csoport úgynevezett foltvarró napot tartott a településen.

– Ezek az alkalmak lehetőséget teremtenek arra, hogy a foltvarrás iránt érdeklődők új technikákat ismerjenek meg – magyarázta Halász Lászlóné, Panni, a csoport vezetője. – A bázakerettyei rendezvényre is nagyon sokan jöttek, nemcsak helyből vagy a környező településekről, de Zalaegerszegről, Keszthelyről, Révfülöpről és Szombathelyről is.

Halász Lászlóné azt is hozzátette: a Muramenti Foltboszorkák csoport 2010-ben jött létre, s kéthetente tartják foglalkozásaikat. A tagjai különböző dél-zalai településekről, Letenyéről, Borsfáról, Valkonyáról, Lispeszentadorjánból, Becsehelyről, Nagykanizsáról valók, ezt a névválasztásuk is tükrözi.

Maga a foltvarrás – azaz a patchwork – leginkább az otthoni munkát helyezi előtérbe, ezért az említett összejöveteleken ötleteket és javaslatokat adnak egymásnak, amiket aztán otthon dolgoznak ki. Foltvarró technikával szinte bármilyen textil alapú használati és dísztárgy készíthető, a faliképektől és az ágytakaróktól kezdve a táskákon és szemüvegtartókon át az általános viselethez tartozó ruhákig, gyakorlatilag csak az alkotó fantáziáján, múlik, hogy mit hoz ki a rendelkezésére álló alapanyagból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!