Barangoló

2020.06.11. 11:26

Múlt és jelen találkozása Pannonhalmán

Nem véletlenül nyerte el a világörökségi címet a pannonhalmi főapátság: falai között ezeréves történelmünk elevenedik meg, s közvetlen közelében is rengeteg a látnivaló.

kisalfold.hu

A pannonhalmi Szent Márton-hegyen magasodó Pannonhalmi Bencés Főapátság épülete vigyázó őrként magasodik a táj fölé immár több mint ezer éve; még Géza fejedelem emelte 996-ban. Ha nem csoportosan érkezünk, audio guide készülékek segítségével járhatjuk végig az apátság látogatható részeit.

Újragondolták a bazilikát

A monostor szíve, a Szent Márton-bazilika nagy része a XIII. században épült kora gótikus stílusban. Az ötven méter hosszú, háromhajós bazilika tere a 2012-ben befejeződött restaurálás során nyerte el mai megjelenését, ekkor a fő szempont a templom szerzetesi karakterének visszaállítása volt, összhangban a ma is itt élő bencés közösség életével. A restaurálás a templom történeti terének újraértelmezését is magával hozta: a beavatás terévé változott, melynek transzcendens pontja a Krisztus második eljövetelét jelképező keleti körablak. Ennek az ónixszal fémjelzett beavatási útnak az eredője a templom nyugati végében álló keresztkút.

A bazilika újragondolt belső tere letisztult vonalakkal és nemes anyagokkal teszi könnyen befogadhatóvá és értelmezhetővé a vallásos teret: mészkő padozat, ónix liturgikus tárgyak, diófa bútorok és patinázott sárgaréz lámpatestek békés és erős tárgyi világot varázsolnak a bazilikába.

Altemplom trónussal

A bazilika főhajójából nyíló altemplomba vörös márvány kapukon át jutunk. A keresztboltozatos teret levéldíszes oszlopok, emberfejeket formázó, szimbolikus faragványok gazdagítják, az oldalfalakba fülkék mélyülnek; az egyik a könyvek és liturgikus eszközök tárolására szolgált, a másikban kis kézmosó medence áll. A lépcső alatti, vörös márvánnyal burkolt trónusszerű ülőfülke a legenda szerint Szent István széke volt, valójában azonban inkább apáti trónus lehetett.

Könyvtár és levéltár

Az apátság egyik leglélegzetelállítóbb pontja a XIX. századi díszes klasszicista könyvtár, ahol ma is közel 400 ezer kötet található. Az ovális terem mennyezetén a jog-, hit-, orvos- és bölcselettudomány jelképe látható, de megtaláljuk itt az alapító Szent István és a rendet visszaállító I. Ferenc szobrát és Pallas Athéné freskóját is.

Mennyei kapu és paradicsomkert

A Porta Speciosa (magyarul ékes kapu) a templom egyik főbejárata volt a középkorban, a szerzetesek a kerengőfolyosóról ezen keresztül léptek be közösen a templomba. A jelenések könyvéből tudjuk, hogy a mennyei Jeruzsálemnek tizenkét díszes kapuja van; ezekből építettek meg egyet Pannonhalmán, hogy amikor a szerzetes az imádságra megy, úgy mehessen oda, mint a mennyei Jeruzsálembe. A kaput a templom védőszentje, Szent Márton képe díszíti.

A kerengőfolyosó által körülölelt kis belső kertet gyakran Paradisumnak nevezték – utalva a bibliai paradicsomkertre –, a középkorban gyógynövényeket termesztettek itt a szerzetesek.

Séta lombok felett és alatt

Az apátság főkapujától jobbra elindulva, rövid sétára található a honfoglalás ezredik évfordulójára épített Millenniumi emlékmű. Nem sokkal odébb a Boldogasszony-kápolnához – a nem magyar anyanyelvű lakosság egykori plébániatemplomához – érünk. Innen turistajelzés vezet a Boldog Mór-kilátóhoz, amelyből csodás panoráma nyílik a Sokorói-dombságra.

Szintén itt, a parkerdőben épült fel két éve a lombkoronaösvény, amelynek a fák lombkoronája fölé kinyúló, közel 80 méter hosszú sétányáról élvezhetjük a kilátást.

Érdemes lesétálni az apátsági arborétumba és gyógynövénykertbe is, ahol ma több száz – köztük sok ritka és különleges – fa- és cserjefaj található. S ha már ott vagyunk, ne felejtsünk el végigsétálni a fák között kialakított hétkörös labirintuson: a szinte meditatív, lüktető séta közelebb visz Istenhez és egyben önmagunkhoz is.

Tipp – Pannonhalmán járva ne hagyjuk ki a helyi finomságokat sem, például a híres pannonhalmi levendulából készült limonádét vagy a levendulás krémest a városka központjában lévő apátsági Pausa cukrászdában!

Kóstolja meg az apátok borait!

Aki szereti a finom, nemes borokat és Pannonhalmán jár, ne hagyja ki az apátsági pincészet meglátogatását sem! A finom nedűknek itt sok évszázados hagyománya van: a 996-ban itt letelepedett bencés szerzetesek élesztették újjá a vidék római alapítású szőlő- és borkultúráját.

Az 50 hektáros szőlőterület négy különböző dűlőjének talaja markánsan különbözik, így széles a választék az itt készülő borokból. Válogathatunk például a klasszikus fajtaborok közül, amelyek felvonultatják az egyes szőlőfajták – mint a rajnai és olaszrizling, a fűszeres tramini, a sauvignon blanc, a pinot noir – legszebb fajtajelleges jegyeit.

Az apátsági pincészet úgynevezett két alapbora a Tricollis fehér- és vörösbor, valamint a rozé. Aromájukat három dűlőről szedett három különböző szőlőfajta, az olaszrizling-rajnai rizling-fűszeres tramini és a pinot noir-merlot-cabernet franc házasítás adja, s azok számára is elérhetők, akik szerényebb pénztárcájuk ellenére is ragaszkodnak a minőséghez.

A népszerű rajnai rizlingből készül a pincészet büszkesége, a dűlőszelektált és fürtválogatott Prior, amely egy meghatározott ültetvényről származik, s így még a származási helyére jellemző mikroklimatikus és talajtani jegyeket is magán hordozza. Különlegességét a többlépcsős szüret adja: az adott területen három különböző időben szüretelik a szőlőt.

S végül ne feledkezzünk meg a Hemináról, amelynek nevét különleges hagyomány ihlette! A szó ugyanis a bencés szerzetesek napi borfogyasztási adagjára utal, de nem meghatározott mértékegységet jelöl, hanem azt a személyre szabott egyedi mennyiséget, amit nyugodt lélekkel, tiszta lelkiismerettel egy szerzetes egy nap elfogyaszthat – bízva az egyéni megítélésben. A tölgyfa hordóban érlelt Hemina fehér- és vörösbor fogalommá vált a borkedvelők között. a többdimenziós, kivételes illat- és színvilágú nedű páratlan aromagazdagsága minden korttyal és szippantással újabb jegyeket hoz felszínre.

A látványborászatban nemcsak az apátsági borokat kóstolhatjuk meg, hanem betekintést nyerhetünk a bencés szőlő- és borkultúrába, s abba, milyen utat tesz meg a szőlő a tőkétől a poharunkig. A pincészet hétfőtől vasárnapig 10 és 19 óra között, előzetes bejelentkezéssel látogatható, érdeklődni a 96/570-191-es telefonszámon lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!