Barangoló

2020.06.11. 10:51

Lébény: nyolcszáz éves tanú

Lenyűgöző belső terével, impozáns megjelenésével mindenkit megérint a lébényi Szent Jakab-templom. A román stílusú műemlék mellett a híres lébényi tölgyerdőben is érdemes egy sétát tenni.

kisalfold.hu

Árpád-kori templomunk Magyarország román kori gyöngyszeme, egyszerre hasonlít középkori várkastélyra és fedezzük fel benne a híres jáki templommal való hasonlóságot. Ez egyben az egyik legrégebbi templomunk is, hiszen a XIII. század elején épült, s egykor bencés apátsági templom és középkori monostor volt. Az apátságot már egy 1199-es keltezésű oklevél is említi – külső falára az 1206-os évszámot vésték –, védőszentje Szent Jakab apostol lett, akinek Santiago de Compostella-i sírját zarándokok milliói keresik fel évente.

Csodás faragványok

A Szent Jakab-templom tökéletes úti cél azoknak, akik a mindennapok rohanásából kiszakadva, a templom elmélkedésre ösztönző csendjére vágynak, s azokat is, akik a középkor építészetének egyik legszebb magyarországi alkotásában, történelmünk több mint 800 éves tanújának szépségében szeretnének gyönyörködni.

A kéttornyos, háromhajós templom kváderkövein rábukkanhatunk az egykori építők bevésett jeleire. A XIX. században készült, de a román korhoz illő oltár és míves szószék csodálatos mestermunka, akárcsak a díszesen faragott oszlopfők és az eredeti keresztboltozatok.

A főhomlokzat legfőbb dísze a befelé lépcsőzetesen szűkülő főkapunál a gazdag inda- és akantuszlevél-faragások melletti két férfifej, ezekről a helyi hagyomány azt tartja, hogy az építőmestert és az építtető apátot formázzák, valószínűbb azonban, hogy a két fej a rossz és a jó megtestesítője.

Évszázadok viharában

Fennállása több mint nyolc évszázadában számos veszély fenyegette a templomot. 1242-ben a tatárok, majd Ottokár cseh király katonái dúlták fel, a XV. században pedig a németek gyújtották fel a kolostort és a templomot. 1478-ban Mátyás király visszaadta az apátság birtokait, hogy helyreállíthassák a bevételekből az épületet. 1529-ben a törökök gyújtották fel az apátságot, ekkor hagyták el a bencések az épületet, s Pannonhalmára költöztek.

A romos apátságot 1631-ben a jezsuiták kapták meg, néhány éven belül az épületeket helyre is állították. A jezsuiták rendjük 1773-as feloszlatása után elhagyták Lébényt, a kolostor másodszor is elnéptelenedett.A birtokok többségét a Zichy család szerezte meg, ők a templomot a falunak adták át, így lett 1830-ban Lébény plébániatemploma.

Régi pompájában látható

Bár a történelem viharai nyomokat hagytak a templomon, ma már felújítva, a régi pompájában várja a zarándokokat, látogatókat. A legnagyobb felújítás a XIX. század ’60-as, ’70-es éveiben történt – csak a belső restaurálás három évig tartott –, ekkor nyerte el az épület a mai megjelenési formáját, s ekkor készültek új üvegablakok és a Három királyok imádása című freskó is. Tíz éve a tető, a párkányok és a kövek is megújultak. A bélletes kapu felett ez olvasható: „Íme újjászülettem, s az épség újra megadatott nékem.”

A Szent Jakab-zarándokút

A híres Camino de Santiago zarándokút magyarországi szakaszának kegyhelye Lébény. Az út teljesítéséhez indulhatunk Budapestről vagy Tihanyból, majd a Dunántúl változatos tájain haladva juthatunk el a hazánkban egyedülálló Szent Jakab-kegyhelyre, Lébénybe. Utunkat Szlovákia és Ausztria felé folytathatjuk, akár egészen Santiago de Composteláig. A zarándokutat sárga fésűskagylójelek mutatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!