Barangoló

2020.06.11. 11:19

Csepreg: szőlő és történelem

A környék fő turisztikai attrakciója maga a szőlőhegy a borospincékkel, bortúrákkal, a belvárosban pedig az épített örökség emlékeit kereshetjük fel.

kisalfold.hu

A hegyen a gazdák szívesen kóstoltatják nedűiket, kellő kapcsolatépítés után fogatost is találni, aki lovas kocsijával körbeviszi az utazót a kavicsos utakon.

Három tó kínálja magát horgászatra, az egykori téglagyári tó teljesen megújult környezete, a Boldogasszony-horgásztó az Alpannonia útvonal mentén, a Boldogasszony-kápolna közelében található, újonnan kialakított túrapihenővel, és a szőlőhegy aljában található Bene-hegyi, húszhektáros halastó.

A főtér, a Promenád környezetében egy sétával körbejárható a Szent Miklós-templom – amelynek kertjében áll az Ég királynője 1740 körüli barokk szobor –, a középkori Schöller-kastély, a Szent Katalin-templom és zárdaépület, a Rottermann-kastély. A városban két XIX. századi kápolna is található: a Szentkút-kápolna klasszicista, a Boldogasszony-kápolna neogót stílusú. A helytörténeti múzeumban mintegy ezer műtárgy látható, köztük egy kelta karperec, egy, a török hódoltság idejéből való kandalló, 1848-as fegyverek és lőporszaru, a kaláni öntöde díszes vaskályhái a Monarchia korából. A XIX. századi járásbíróság épületének hat termében berendezett, Csepreg története című állandó kiállítás az őskori leletek, a római emlékek, a Nádasdyak kora, az 1848–49-es szabadságharc és a II. világháború kora köré fonja a bemutatót.

Két keréken és két lábon hegyen-völgyön át

Csepreg körül túrapihenők, források, kunyhók szolgálják a fáradt vándorok kényelmét. A természeti értékek felfedezésére a csepregi szőlőhegy bejáratától, a Hanga kaputól indul a „Forrástól forrásig” sétaút, amelynek állomásai: a frissen felújított Sajbók-forrás ivókúttal, pihenőponttal, a Rothermann-kert kiépített pihenőhellyel, játszótérrel, majd elérjük a Szent Orbán-szobrot, onnan az Új-Benekút-forrás pihenőpontot. Az útvonalat fákra felfestett turistajelek, valamint térképek jelzik.

A csepregi parkerdőben található a Rumi erdészház, a Tilos erdőben a 2018-ban kialakított Gesztenyés kunyhó túrapihenővel, ami a Betyárfa közelében található.

Érdemes felfedezni a Mária-utat, a csepregi bortúra útvonalát, de itt halad el az Országos Kéktúra 1-es számú szakasza is. Az Alpannonia hosszú túraútvonal (mintegy 150 km), 6–7 nap alatt járható végig kényelmesen Fischbachtól egészen Csepregig. Ha kerékpárral érkezünk, a Bő-Zsira kerékpárúton haladhatunk, csepregi leágazással a főtérig; vagy bejárhatjuk a Kőszeg–Csepreg erdei kerékpárutat az Alsóerdőn keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!