Balatongyörök

2015.01.19. 12:53

Újra nyitva a könyvtár Balatongyörökön

Balatongyörök – A másfél hétig tartó felújítási munkálatok végeztével hétfőtől ismét várja az olvasókat a település könyvtára.

Keszey Ágnes

Az elmúlt években újabb és újabb szolgáltatásokkal bővítette kínálatát a helyi könyvtár, azonban a Művelődési házban működő intézményben a kölcsönzési rész felújítását már egy ideje tervezték.

– A könyvtár 1999-es megnyitása óta ez a rész még nem volt újrafestve, és helyhiánnyal is küszködtünk, ezek oldódtak most meg – mondta el a Bertha Bulcsú Művelődési Ház és Könyvtár vezetője.

– Január 8-tól tartottunk zárva, a munka – melyet a községgondnokság munkatársai végeztek, gyorsan ment, a pakolás vett el sok időt. Közben selejtezés és kisebb átrendezés is történt. Mindez azért történhetett meg, mert nemrégiben sikerült egy helyiségben irodát és raktárt kialakítani. Közel hétezer kötetes állományunkból most néhány száz darab, harminc- negyven éve kiadott gyerekkönyvet selejteztünk le, melyek közül sok frissebb kiadásban is megjelent. A már nem kölcsönözhető könyveket olvasóinknak kínáljuk, ingyen hazavihetik. Most már külön helyiségben van a szépirodalom, a szakirodalom és a német nyelvű minikönyvtár is várja az olvasókat.- szólt a részletekről Villányi Éva.

Több régi könyvet leselejteztek, így több hely jut az újaknak. A könyvtár évente körülbelül 550 ezer Ft-ból tud könyveket, folyóiratokat vásárolni - mondta el Villányi Éva, a könyvtár vezetője

A könyvtárban egyébként díjmentes a beiratkozás és a kölcsönzés. Körülbelül 150 olvasója van az intézménynek – ez a szám a szezonban, a nyaralók érkeztével jelentősen megemelkedik. Az intézményben nem csak könyvet lehet kölcsönözni, internethasználati lehetőség, gyereksarok is várja a betérőket, óvodásoknak könyvtári foglalkozásokat is tartanak, a tervek között pedig olvasósarok kialakítása szerepel.

 

Régen is szerettek olvasni....

Nemrégiben kultúrtörténeti érdekességre is bukkantak a településen: 1902-ből származó újságcikkekből kiderült, hogy a településen két könyvár is volt, mindkettőt a helyi Fügh Dénes alapította.

A Balatonvidék című, Keszthelyen vasárnaponként megjelenő lap 1902. augusztus 31-i híradása szerint Fügh Dénes m. kir honvéd őrnagy, I. györöki birtokos „Életrevaló mozgalmat indított meg” - létrehozta a Nyaralók könyvtárát. „E célra kieszközölt a föld-mivelési minisztertől a községi lakosok részére is használati joggal 173 kötelet, az orsz. muzeum és könyvtár tanácstól hasonló célra 500 koronát. Gyűjtött egyetek adományából még 60 kötetet. A törekvés önmagát dicséri. Az érdemes katona azonkívül a györöki fürdőtelep fellendítése érdekében fáradhatatlan buzgalmat fejt ki. Fákat ültettetett a Balatonparton ős sétálót létesített.; a hajó megállása is az ö érdeme.” -írta a korabeli újság, mely egy másik kezdeményezéséről is beszámolt, ugyanezen év október 26-án

„Fügh Dénes ny. őrnagy, csetényi szőlőbirtokos Balaton-Győrökön népkönyvtárt létesített.

A könyvtár már is 480 kötetből áll. Ugyanott a fürdővendégek számára külön könyvtárat létesített, mely 80 kötetet foglal magában. Ez a népművelődésre irányuló tett dicséretét önmagában hordja. — Mégis csak akadnak, kik a nép, az Istenadta néppel is törődnek.”- írta a Balatonvidék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!