Bak

2016.01.25. 15:37

Sok millió forint iskolák korszerűsítésére

Bak – Több száz négyzetméteren felújították a tetőt, több tucat ajtót, ablakot cseréltek ki, összesen 43 millió forintot költöttek az energiatakarékosság jegyében az iskola korszerűsítésére.

Arany Gábor

Ezt is elhangzott pénteken délelőtt az általános iskolában tartott ünnepségen. Vigh László országgyűlési képviselő érdeklődésünkre elmondta, hogy a környezet és energia operatív programból a Göcsej Kapuja pályázat 150 millió forintot nyert el iskolafelújításra. Ebből hajtották végre az energetikai korszerűsítést Muraszemenye, Zalalövő és Bak általános iskolájában. Utóbbiban 80 darab nyílászárót cseréltek ki, a tető 900 négyzetméteren hő- és vízszigetelést kapott, az ablakok belső párkányait javították ki. Az országgyűlési képviselő felidézte, hogy a korszerűsítések már elmúlt év utolsó napjáig lezajlottak.

Garamvölgyi György igazgató köszönti a vendégeket

Zalalövőn 68 millió forintot költöttek az iskolára. Ott a 275 diákot fogadó intézményben 96 nyílászárót cseréltek ki, 1500 négyzetméteren lapostető hő- és vízszigetelése történt meg, a magastetős épületrészen a padlásfödémet hőszigetelték. Hasonló volumenű munkára az intézményekben évtizedek óta nem volt példa. A rossz szigetelés miatt az épületek fűtése komoly vesztességgel járt.

A felújított épületet Kovács Tamás plébános szentelte meg (a jobbján  Vigh László országgyűlési képviselő)

Vigh László utalt rá, hogy hasonló korszerűsítés zajlott Gellénházán, Bagodban is. Mindezeken túl a beszédében utalt rá, a kor igényeinek megfelelő intézmények megteremtése mellett a legfontosabb az, hogy az iskolában mit adnak a gyerekeknek a pedagógusok. Ez pedig egy életre meghatározó lehet a kisgyermek számára, mondta.

Vöröss Ágnes alkotásaiból nyílt kiállítás

Garamvölgyi György, a naponta 132 diákot fogadó Göcsej Kapuja Általános iskola igazgatója úgy fogalmazott, a felújítás negyedik lépcsőfokához értek. A korábbi hármat még  fenntartóként finanszírozta az önkormányzat, amely lehetőségeihez képest komoly összegeket, több tízmillió forintot költött az elmúlt években az iskolára, illetve az óvodára. Szavai után a felújított épületet Kovács Tamás plébános szentelte meg.

A felújított iskolaépület

Az ünnepségen emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról is, ez alkalomból nyílt meg az emeleti aulában a Vöröss Ágnes rajztanár alkotásait bemutató kiállítás. A műveket Nagy Szilvia, az egerszegi Ady iskola művésztanára ajánlotta a diákok és a pedagógusok figyelmébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!