Bak

2017.03.21. 18:25

Éremeső a múlt hétvégi baki borbírálaton

Bak - A bormustrák, bírálatok versenyek idejét éljük, számos zalai településen mérik össze tavasszal a gazdák múlt évi munkájuk eredményét. Így volt ez az elmúlt hétvégén Bakon is.

Civil Tudósítónktól

Milyen irányban vágjuk a szőlőcsapok tetejét metszéskor? Milyen sorrendben ajánlott kínálni, kóstolni a különböző típusú borokat? Melyik derítőszer a leghatékonyabb? Több, ezekhez hasonló kérdésre kellett feleletet adniuk a Baki Kistermelők Baráti Egyesülete tagjainak a szombaton megtartott borász vetélkedőn. A helyes válaszokhoz persze sok segítséget kaptak év közben a szakmai előadások, gyakorlati bemutatók során, így aki figyelmesen hallgatta a szakemberek tanácsait nem csak az elméleti tudásával, de a jó minőségű borával is kivívhatta a bírák dicséretét. Hiszen a sok éves hagyománynak megfelelően mindenki elhozhatta a megmérettetésre elkészített nedűjét.

Balogh Gábor átveszi dr. Pálfi Dénestől, a zsűri elnökétől (balra) a 2016-os évjárat bora címet tanúsító oklevelet Fotó: A szerző

A dr. Pálfi Dénes és Szabó László kertészmérnökök által vezetett zsűri pedig igazán alaposan megvizsgálta az eléjük került mintákat. Értékelésükből megtudhattuk, hogy mennyi befolyásoló tényezőre kell figyelni a szőlőtermelőnek és borásznak a munkafolyamat során. Elmondhatjuk, hogy a baki gazdák jelesre vizsgáztak, hiszen a 65 bormintából összesen 26 arany- és 26 ezüstminősítést értek el.

Idén is megválasztották az évjárat borát, mely címet Balogh Gábor cserszegi fűszerese érdemelte ki.



Baloghné Bacsa Ibolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!