Baba

2016.12.18. 14:20

A játszószőnyeg világa

Zalaegerszeg - Kétség kívül napjaink legnépszerűbb mozgásterápiája kisbabák és szüleik körében az úgynevezett Dévény-módszer.

Arany Horváth Zsuzsa

Rudas Ildikó DSGM (azaz Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer) szakgyógytornászt kérdeztük az általa is képviselt speciális technikáról, amellyel a szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek 75-80 százaléka gyógyítható, vagy legalábbis állapotuk jelentős mértékben javítható.

A már világszerte elismert módszer speciális fogások rendszere, amely az izom-, ín-, ízületi, kötőszöveti és idegrendszerre egyaránt hatást fejt ki. Mint Rudas Ildikó elmondta, koraszülöttek, illetve az elhúzódó vagy komplikált szülésen átesett babáknál általában már a kórházakban a világra jövetel után javasolják a kezelést, hiszen ők az előzmények miatt rizikóbabáknak tekinthetők, így érdemes már a tünetek kialakulása előtt a terápiát megkezdeni, a jobb és gyorsabb eredmény érdekében.

Rudas Ildikó gyógytornász Kovács Lóránttal gyakorol
Fotó: A szerző

- A koraszülöttek különös rizikófaktort jelentenek, mivel annak függvényében, hogy mennyivel korábban születik meg egy újszülött, a különböző szervrendszerei még éretlenek lehetnek, oxigénhiány jelentkezhet, s különböző fokú sérülések következhetnek be - magyarázza a gyógytornász, hozzátéve, hogy a különböző eltérések nem jelentkeznek azonnal.

Előfordul, hogy a későbbiekben a mozgásfejlődés elmarad hasonló korú társaihoz képest, nem tartja a fejét, nehezen öltöztethető, édesanyja nehezen tudja a karját felemelni... Ezek nem maradnak hazánkban figyelmen kívül, hiszen a védőnők, s a háziorvosok is követik a kisded fejlődését, ám az anyukának is érdemes mindezeket szem előtt tartani, s észrevételeiket jelezni a szakembereknek.

- Sosem szabad hasonlítgatni a kisgyereket, illetve nem kell egyből megijedni, ha kicsit késik valamivel - nyugtatja meg az esetleg túlzottan aggódó szülőket a gyógytornász. - Árulkodó jel lehet egyébként, ha a csecsemő nem szeret hason feküdni, ok nélkül gyakran feszegeti magát, nagyon gyakran csillapíthatatlanul sír, négy hónapos kora után is ökölbe szorítva tartja a kezét, mindig csak egy oldalra tartja a fejét, illetve ha helytelenül, vagy nem végez különböző mozdulatokat.

Mindezek ellenőrzésében segíti a szülőket egy tájékoztató füzet is, amelyet mindenki letölthet a Dévény Alapítvány hivatalos honlapjáról. A füzet másfél éves korig végigkíséri a gyermek mozgásfejlődését, érzékeltetve a kóros hibákat, illetve sok hasznos tanács található benne.

- Ha valaki Dévény-kezelésre szorul, a gyógytornász otthonra is ad házi feladatot, amely általában irányított játék formájában valósul meg - jegyzi meg Rudas Ildikó azzal kapcsolatban, hogy otthon is tehet-e valamit egy szülő a siker érdekében. Az elhangzottakon kívül pedig még pár gyakran elkövetett hibára is felhívta a figyelmünket a gyógytornász, mint például, hogy szigorúan tilos kitámasztva ültetni a kicsit, mielőtt ő arra önállóan képes lenne.

- Amíg nem elég erősek a törzsizmok ahhoz, hogy megtartsák a gerincet, ültetéskor a csigolyák terhelődnek, így a későbbiekben jelentős deformitások alakulhatnak ki. Amíg a hintázás, mászás nem megy önállóan, addig csak olyan helyzetben ültethető a baba, hogy a törzs ne legyen függőleges, alá legyen támasztva. Például dönthető etetőszékben, pihenőszékben, hordozóban - emelte ki Rudas Ildikó, hozzátéve rögtön, a tiltólista következő helyezettjét, az idő előtti állítás, járás gyakorlását, amelyek szintén ortopédiai problémákhoz vezethetnek.

- A Dévény-módszer által sem támogatott eszköz a bébikomp , mivel használata következtében kóros mozgás- és járásminta alakul ki, a leggyakoribb problémaként ennek következtében a lábujjhegyen járás jelentkezik - mondta, végezetül pedig egy szintén fontos tanácsot osztott meg: - A nagy mozgástér érdekében sok ölben lét helyett inkább játszószőnyegre tegyük le a gyermeket, hagyjuk, hogy kitáruljon előtte a világ !

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!