Baba

2008.10.28. 04:58

Megérdemelt boldogság

A szabadság szépségét, örömét és nehézségét szeretné megadni gyermekeinek Hobo, aki nemcsak műveiben hirdeti a szabadság értékét, de igyekszik azt életében is naponta megélni.

Dallos Zsuzsa

Hobo huszonkét lemezt, tizennégy filmet, hat színházi szereplést tudhat maga mögött. Megválasztották már az év személyiségének, 1995-ben a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztje kitüntetést kapta. Villon, József Attila, Morrison versei mellett sajátjait énekli:
 Lehettem volna vadász vagy hajtó. Én, a kiátkozott, megrögzött csavargó. Ki azt hitte, ha úton van, szabad! Eltapos a világ, ha útjában vagy. Így lettem bolond, élni kell és lehet, Bocsáss meg nekem, Isten veled! 

- Akár mottóul is szolgálhatnának A bolond levele a kisfiúnak című verséből. Hivatalos nevét kevesen tudják, de honnan a Hobo?
 
-Jack London 2000 vagány című novellája a csavargók, azaz a hobók hadseregéről szól. Ez az írás megragadta a fantáziámat, mindenkinek beszéltem róla, így rám ragadt még a hatvanas évek elején.
 
-Hogyan viselték szerelmei a hobóságát?
 
-Az élet elég egyedi értelmezésével zenélek, így lendülettel és folyamatosan élem az életem, bár nem lehet rám fogni, hogy valaha is hagyományos életformát éltem. Voltak nők, akiknek tetszett a hobóságom, egy idő után mégis meg akartak váltani, kispolgárt akartak belőlem csinálni.

- Húsz évvel idősebb asszonyánál. Ez inkább a reneszánsz korra jellemző korkülönbség, ma legfeljebb a szeretők fiatalabbak ennyivel.
 
-Nem szoktam ezen gondolkodni. Feleségemmel, Eigner Márta Borbálával 15 éve élünk fantasztikus boldogságban. Házasságunk egymás elfogadására és megértésére épül. Nagy kárpótlás a korábbi vereségekért.

-Kislányuk, Angéla születése után végiggondolta, mire nevelje?
 
-Semmire és mindenre. Arra gondolok, hogy megkapjon, megismerjen mindent, amit lehet, hogy választani tudjon, mert így marad szabad. Az én dolgom ennek a biztosítása még akkor is, ha a csalódás lehetősége és fájdalma is benne van mindebben.

-Szabályok?
 
-Intim családi életet élünk. Annyira közel vagyunk egymáshoz, hogy nincsenek kötelező dolgok. Vannak céljaink, amelyeket együtt szeretnénk elérni.

-Felesége előző házasságából született lánya is a Földes nevet viseli.
 
-Nemcsak vér szerinti gyermekeimmel éltem együtt, hanem azoknak a nőknek a gyerekeivel is, akikkel szerettük egymást. Soha nem tettem különbségem köztük. Bori maga kérte, hogy ő is ugyanazt a nevet viselje, amit a húga. Négyen alkotunk egy csapatot.

NÉVJEGY
Hobo
Eredeti neve: Földes László
1945-ben született Újpesten
A veszprémi vegyipari technikumban érettségizett, az ELTE történelem-népművelés szakán 1983-ban kapott diplomát
1978: megalakult a Hobo Blues Band. 1978 nyarán közös lemezt készített Allen Ginsberg költővel
Első József Attila-estjét 1991-ben Jordán Tamás rendezte, Márta István írt hozzá zenét, a legutóbbit 7 országban 30 ezren látták

Ezek is érdekelhetik