Baba

2008.06.03. 05:00

Miről meséljen ma este anya?

<b>Zalaegerszeg</b> – A minap a legkisebb gyerekekkel foglalkozó pedagógusoknak, bölcsődei gondozóknak, óvónőknek, tanítóknak tartott előadást <em>dr. Józsa Éva</em> egyetemi docens. Az ott hallottakat szülőként sem érdektelen számba venni.

Szabó Judit

A soproni egyetem pedagógiai karának munkatársa a Zala Megyei Pedagógiai Intézet meghívására érkezett Zalaegerszegre, s a mese világán keresztül a művészetpedagógia elemeivel gazdagítva beszélt a női szerepekről. Az anyukák, az asszonyok a „gyermekszoba” nagyon is meghatározó másik oldalát képviselik, s olykor nem is tudatosul bennük, hogy életvezetésük, a hétköznapi mintáik milyen meghatározó módon befolyásolják felnövő gyermekeik személyiségét, gondolkodását. Dr. Józsa Éva nem árult el titkot azzal, hogy a női szerepek az utóbbi században gyökeresen átalakultak, a társadalom egészen mást vár el ma egy asszonytól, mint száz éve.

– Legalább ne normalizáljuk az abnormálisat – szögezte le mindjárt az elején az előadó, arra utalva, hogy az alapvető klasszikus női szerepeket zárójelbe tevő modern világ milyen ellentmondásosan rendezte át az anyák, feleségek életét, ráadásul a médiahatások ezt az abnormitást igyekszenek új normává tenni. Dr. Józsa Éva szerint ilyen a szingli életmód propagálása, mely eltorzítja a tinédzserek értékrendjét, akik mit sem tudnak az igazi mély nőiség jó értelemben vett hatalmáról.

– A szétesett világot hazudjuk egésznek – folytatta a szakember –, amikor a posztmodern csapdákból nem tudunk kilépni. A lányokat senki és semmi nem készíti fel az anyaságra, annak szépségeire és küzdelmeire, pedig a gyermekeink tőlük tanulják az érzelmi intelligencia alapelemeit, hiszen optimális esetben életük hajnalán velük töltik a legtöbb időt. Ma lebecsüljük az érzelmeket, így a gyerekek is hamar megtanulják lenézni az emberséget. Ezzel együtt terjed az infantilizálódás, nem vagyunk hajlandóak felnőni, önálló döntéseket hozni, s azok következményeit vállalni. Felelőssé válni persze nagyon nehéz és küzdelmes munka, alaposan meg kell szenvedni érte.

A madzagon vezetett „hülyegyerekek” helyett önállóan gondolkozó felnőtteket kellene produkálnia a közösségnek, olyanokat, akik nem öntudatlan fogyasztók, hanem nagykorú, szuverén személyiségek, hangsúlyozta az egyetemi pedagógus, hozzátéve, ez a terjedő manipulálhatóság ellen jótékonyan hatna. Sajnos, már az iskola sem erre tanít, nem az a célja, hogy látva lássunk, állapította meg, jelezve, a lexikális tudás mindenhatóságába vetett hit a nevelés rovására nyert teret.

Honnan vegyük az erőtartalékokat? A mese és a mítoszok birodalmában kínálkozik többek közt a megoldás, mondta a soproni docens.

 A vendég a mítoszok kategorizálásakor külön fejezetet szentelt a férfi és a női szerepek szétválásának. A nő, az anya az adó, oldó, védelmező, életadó, míg a férfi vagy apa az érték, a mérték, a törvény és a rend megtestesítője majdnem minden kultúra mítosz és mesevilágában.

Az anya a lelkiség, az apa az áldás és a erő. Igaz, ma az erős nők és a gyenge férfiak világát éljük, a férfias nők alakítják a gyerekek életét, míg a férfiak „hullanak mint a legyek” – cáfolta kényszerűen a meséket az aktuális helyzetet vázolva Józsa Éva.

Az első 5-6 évben eldől, hogy milyen életstratégiát követünk, ráadásul a legtöbb emberi agressziót a családban szenvedjük el. Az anya-lánya konfliktus mögött például mindig ott áll a nagymama értékrendje. A szülők meg nem élt élete a legrombolóbb hatás, ami egy gyereket érhet, mondta a pedagógus. 


Olvassa el rovatunk korábbi cikkeit!

Nézze meg  a Gyermekszoba fotóit itt!

 Kattintson ide és lépjen be közösségi portálunk, az  ENTEO virtuális Gyermekszobájába!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!