Baba

2008.05.20. 05:00

Elvek helyett élet

Annak idején, amikor lányaim kicsik voltak, gyakran volt lelkiismeret-furdalásom, amiért nem voltam elég erős, nevelési elveimet képtelen voltam betartani, sőt azokhoz még ideológiát is gyártottam.

Dallos Zsuzsa

Például pontosan tudtam, hogy a gyereknek a saját ágyában van a helye, mégis megengedtem, hogy mellénk bújjanak, mi több, nagyon örültem a nyakam átkaroló két karocskának, a gyermek biztonság iránti igényével indokoltam szülői kényelmességem. Vég nélkül sorolhatnám, hogyan rontottam el a nagykönyvek szerint gyerekeimet, ami annyit jelentett, hogy engedékenyebb voltam az átlagnál.  

Unokáimat várva  elhatároztam, na most majd következetes leszek,  nem dőlök be a szokásos nagyszülői szövegnek a kényeztetésről, és  mindenben egyeztetek a  szülőkkel. Büszke voltam magamra   mert egy darabig ment is, miközben irigyeltem a férjemet, aki nyíltan hangoztatta, nagypapinál mindent szabad. 

Unokáink kiabálhattak, amit egy lakótelepi lakásban persze a szomszédokra való tekintettel nem lehet. Otthagyhatták az ebéd felét, ha éppen valami életbevágóbb program kínálkozott, például egy macska suhant át a kerten. 

Ezenközben én fogcsikorgatva igyekeztem betartani a gyermekeimmel közösen kialakított szabályokat, egyszer csak hallom, amint barátnőjüknek érvelnek a telefonba: az ő édesanyjuk is teljesen elkényezteti gyerekeiket, de hát ez így van rendjén, ilyen az élet. 

Egy pillanatra nem kaptam levegőt, még hogy én! Aki nem engedem gyönyörűségeimnek, hogy tele szájjal beszéljenek, hogy ne köszönjenek szép hangosan mindenkinek az utcán, és akivel nyugodtan elengedhetik a gyermeket vásárolni, soha nem hisztizik az üzlet feléért. 

Áldozatvállalásom befejeztem, onnantól nem négy, de öt mesét mondtam négy és fél éves fiúunokámnak Attila királyról. Dorkát cipeltem a Balaton-parton, pedig már négyéves, de arra vágyik, hogy ő is ölben legyen, mint tíz hónapos kishúga. Rebekámmal pedig a legvékonyabb korláton lépdeltünk, mert imád egyensúlyozni.  Lelkiismeret-furdalásom csak azért van, hogy eddig nem ezt tettem velük.Olvassa el rovatunk korábbi cikkeit!

Nézze meg  a Gyermekszoba fotóit itt!

 Kattintson ide és lépjen be közösségi portálunk, az  ENTEO virtuális Gye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!