Baba

2008.04.22. 04:00

Két év múlva döntenek

Biztos pontja volt az élvonalbeli Pécs együttesének, a válogatott ajtaján kopogtatott. Úgy döntött, hogy 23 évesen külföldre szerződik. Nem volt nagy igényű, a német harmadik vonalat választotta.

Horog László

Szinte hihetetlen volt akkoriban, hogy egy magyar éljátékos a Bundesliga harmadik vonalában harcoló együttesben folytatja pályafutását. Az SSV  Ulm  csak  álmodozott az elitligáról, ám Bódog Tamást ez nem zavarta. Sokkal több pénzt ígértek, mint amit itthon keresett, továbbá  a körülményeket     a stadiont, az edzőpályákat   sem lehetett összehasonlítani. Mint később kiderült,  a váltással jó döntést hozott: feljutottak  a másodosztályba, majd nagy meglepetésre egy év elteltével már  az  első ligában vitézkedtek.

Balszerencsés körülmények között  kiestek, s  a hátvédet hívta a szintén Bundesliga 2-es, a legjobbak közé kívánkozó  1. FC Mainz 05 gárdája. Az ajánlatra gyorsan igent mondott, hosszú távú szerződést ajánlottak, ami azért is volt lényeges, mert felesége várandós volt két gyermekükkel. Az ikrek  egy mainzi magánklinikán látták meg a napvilágot, hét évvel ezelőtt.

Nem sokkal később a piros-fehér színekben pompázó egylet feljutott a legmagasabb osztályba,  a  hátvéd hathatós közreműködésével. A magyar nemzeti együttesben  ötször szóhoz jutó bekk másfél évvel ezelőtt,  36 esztendősen,   térdsérülése miatt szakított az aktív futballal, azóta a Mainz második csapatának  a negyedosztályban érdekeltek   pályaedzője. Takaros házat vásároltak Németországban, mégsem kizárt, hogy néhány év múlva hazatérnek. Bódog a döntésnél fia és lánya jövőjét tartja majd szem előtt. 

- A törpék, a fiam és a lányom   Németországban születtek, jártak óvodába, jelenleg  pedig iskolába,   a második osztályba. Két év múlva kerülünk roppant nehéz döntés elé, hazamenjünk vagy maradjunk. Ugyanis a németeknél más az oktatás, itt az  általános négy osztályt jelent, a jobb képességű gyerekek a tízosztályos gimnáziumban folytatják, a szerényebbek más intézményekben. 
Az ikrek jól tanulnak, okosak, mint az apjuk...  - mondja a családfő mosolyogva. -  Ha két év múlva váltunk, s hazatérünk,  a két gyerek viszonylag könnyen  visszailleszkedhet a hazai oktatásba. Bárhol is nőnek fel, felnőtt fejjel nagy előnnyel indulnak:   a németországi  éveknek  köszönhetően anyanyelvi szinten beszélnek németül, magyarul, továbbá  elsajátítják az angolt is, utóbbi nyelvet már  az óvodában is tanulták.Donát futballozik  apja szerint ügyes, lehet belőle futballista , Gréta teniszezik, a jelen állás szerint aligha lesz profi, a labda helyett  egyelőre inkább  a legyeket csapkodja...

- Ha a téli és a nyári szünetben három hétre hazalátogatunk, a gyerekek remekül érzik magukat otthon, de szívesen jönnek vissza. Ők  itt születtek, itt vannak  barátaik, nekünk pedig otthon. A nejemmel, Mariannal  szeretünk itt, de azért Baranyában érezzük magunkat a legjobban.


Kattintson ide és lépjen be közösségi portálunk, az ENTEO  Gyermekszobájába!

Nézze meg  olvasóink csemetéinek fotóit itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!