Baba

2008.04.15. 04:00

Bögréből lehet kalap is

Zalaegerszeg - Túl sok a gyerek energiája vagy túl kevés az önbizalma, hallani ezt is, azt is a szülőtől, a pedagógustól. A drámapedagógia időben bevetett eszközeivel talán orvosolhatóak a gondok.

Péter Gyöngyi

Az óvodások körben ülnek, egymás kezébe adják a csészét:  vajon a fantázia segítségével mi mindenné válhat  a bögre? 

Akad, aki a füléhez tartja, így lesz képzeletbeli  fülhallgató, más a fejére teszi, hiszen kalapnak is megfelelhet. 

Egy másik játéknál  párba rendeződnek, egyikük behunyja a szemét, míg a másik mögé áll, vállára teszi a kezét, ily módon irányítja. Óvatosak, ügyesen kerülik ki az akadályként előttük tornyosuló székeket. Máskor meg szoborrá merevednek az apróságok, és címet is adnak az általuk létrehozott alkotásnak. - Kimondottan személyiségfejlesztő játékokról van szó, mindig más területet erősítünk. Ez persze  a gyerekek előtt rejtve marad, számukra ez  szórakozás, csak a pedagógus tudja pontosan, melyik játékkal mi a célja - mondta a foglalkozást irányító  Oláhné Csák Zita, egerszegi óvodapedagógus  drámapedagógus, aki a következő idézetet választotta mottójául:  A gyerekek érdeklődőnek születnek, ezt kell megtartani. Érezzék, hogy nem tanulni kell, hanem felfedezni a világot, mert a világ érdekes. 

Azokra a  személyiségjegyekre, melyek később problémát  jelenthetnek, fontos   már óvodáskorban  hangsúlyt  fektetni,  jegyezte meg Nagy Beáta drámapedagógus, az egyik egerszegi játszóház vezetője, aki lapunk enteo nevű, internetes közösségi oldalán is várja az érdeklődőket.  A kudarctűrő képesség, a fejlett koncentrációs és   a jó kommunikációs készség, a társakkal való együttműködési hajlam birtokában már  iskolásként is könnyebb a boldogulás. 

- A gyerekeknek nem kell  minden játékban részt venniük, passzolhatnak is, de lényeges, hogy olyannak kell elfogadniuk egymást, amilyenek - említette Zita. -  Legtöbbször a saját testünk az eszközünk, de segítségül hívjuk a társművészeteket, a zenét, az ábrázolástechnikát. A szülők ugyan nincsenek jelen, de a találkozó utána mindent megbeszélünk velük.


Nézze meg további cikkeinket, keresse szakértőinket  közösségi portálunkon, az ENTEON!

Kukkantson be a gyerekszobába!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!