Baba

2008.04.22. 04:00

Apanapló - Ha "any" "eee", akkor "pá", s a "mámmá" legyen egy "dó"

Nagyon szeretnék már Jankóval beszélni. Most, majdnem tizennégy hónaposan rengeteg jele van már, hogy ért bennünket, de alig várom, hogy el is diskurálhassunk.

Varga Andor

Mert részint abban bízom, hogy az azt nem szabad típusú intelmeket akkor már nem csak magamnak, mintegy szülői önigazolásként mondogathatom. Másrészt át szeretném élni én is kedves kollégám érzékenyülés-közeli állapotát, amikor kislányát idézi az előző estéről: Apa, szejetjek, a bajátom vagy!

Persze Jancsival is lehet kommunikálni, csak ismerni kell a nyelvet! Fontos többértelmű kifejezés például nálunk a dó, mely a dó kapcsolatban azt jelenti, hogy apa dolgozni megy (újabban pici sírás is van hozzá), dó ma összetételben a szomszéd anyukát, Dórit és a kisfiát, Somát jelöli (valamint a közös játszótéri és sétálós élményeket), pusziszerű cuppantásokkal kísérve Dorotira, az Elmo világa című műsor minimaxos aranyhalára utal, mert ő így beszél a víz alatt; magában pedig Túró Rudi kunyerálásra szolgál. 

Van a babáknál elmaradhatatlan mámmá evés előtt, vagy a korosztályban szintén igen elterjed eee, ha indulunk valahová. Sok mindent jelent a pá (a szó végi magánhangzó kitartása az örömmel egyenes arányban nő): lámpát, karácsonyfát, apát, Pásztor kollégát is érthetünk alatta, s ismételgetve jár integetéshez is. Kedvenc a bá is, bácsi és Bálint jelentéssel, vagy a mó, mellyel motorról, mozdonyról beszélgetünk. Érdekes, hogy a mó utáni hu azt jelenti, hogy a közeli sorompónál dudált a vonat, de a hu magában is értelmes, olyankor a kiskrapek kutyát látott, vagy hallott és azért mondja. Türelmetlen tá jelzi, ha a hintába kívánkozik, any szolgál anya hívására, da a labda (ezt megjegyzem mondhatná többször), ha pedig olyasmit művel, amiről tudja, hogy nem szabad, hangos nájnájnáj-jal teszi közhírré bátorságát. Szóval dumálgatunk, de még nem tértünk rá , hogyş is vagyunk a barátsággal.


Kattintson ide, lépjen be közösségi portálunk, az ENTEO  Gyermekszobájába és írjon Ön is internetes naplót!

Nézze meg  olvasóink csemetéinek fotóit itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!