Alsórajk

2015.02.08. 08:50

Időszerű volt az alsórajki ravatalozó renoválása

Alsórajk - Felújították és kibővítették a ravatalozót Alsórajk temetőjében. Ám a modernizációk sora ezzel még nem ért véget a dél-zalai kistelepülésen.

Rajki Zsófia

Szükség volt az épület rendbetételére, hosszú évek óta ugyanis nem történt felújítás a gyászszertartások központi helyén. A közel 3.6 millió forintos uniós és kormányzati támogatás jóvoltából több, egyébként halaszthatatlan munkát tudtak elvégezni a szakemberek a ravatalon, illetve annak környezetén. Új tetőt kapott az épület, amit nyugati irányba, szabadtéren, meg is nagyobbítottak. Fa oszlopokból alakították ki a külső fedett előteret. Az alatta lévő, mobilis koporsótartó rudakat betonból készített, fix rögzítésű „tömbre" cserélték. Új lépcső és térkő-burkolat is kialakításra került. A rekonstrukció magában foglalta a villanyszerelési munkálatokat, valamint a temető kerítés betontömbjeinek újrafestését és a régi drótháló úgynevezett nagylyukú vadhálóra történő cseréjét. A teljes felújításhoz a község is hozzájárult.

– Másfél millió forintot költöttünk saját költségvetésünkből a renoválásra – említette Boros Attila, Alsórajk polgármestere, aki hozzátette: egyúttal a temetőben lévő világháborús emlékmű talapzatát is újrabetonozták.

A ravatal rendbetétele méltóbb környezetet teremt a végső búcsú pillanataihoz. Képünkön Boros Attila, a község polgármestere az új külsőt kapott épületet mutatja. Fotó: Szakony Attila

A község vezetője és a falu több lakója szerint azonban a kinti beton-koporsótartó túl magas és meglehetősen szűk helyet kapott. Ezért temetés során nehézséget okoz a koporsó akadálytalan mozgatása. Öt esztendeig így is marad, ugyanis addig – a pályázatban foglaltak szerint – nem változtathatnak semmin, ami felújításra került. Szükség volna a temető kibővítésére is: ám ezt területhiány gátolja.

Jó hír viszont, hogy Alsórajk újabb támogatást nyert. A csapadékvíz- elvezetésére és a sáncok árkolására 1.2 millió forintot költhetnek. A munkákhoz több közfoglalkoztatottat alkalmazhat az önkormányzat. A falu közösségi életében szintén új hullámok bontakoznak ki. A polgármester tájékoztatást adott arról, hogy idén két napos falunapot tartanak, mely Alsórajk leghíresebb szülöttére, a néhai Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművészre való emlékezés jegyében telik majd.

Címkék#Alsórajk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!