Alsórajk

2016.02.03. 14:43

Folytatódik az alsórajki kastélykeringő

Alsórajk – Nyolc évvel ezelőtt a kistelepülés ugyan megvált az egykori földesúri kúriától, most mégis a visszavételt fontolgatja a önkormányzat. Azaz a „kastélykeringőben” új fejezet nyílott.

Rajki Zsófia

Amikor évekkel ezelőtt nagy nehezen túladott Alsórajk akkori vezetése a Koller-kastélyon, abban reménykedtek, az új tulajdonosnak lehetősége és elég pénze van arra, hogy életre keltse a lakatlan épületet. A helyi védelem alatt álló ingatlantól 13.2 millió forintért meg is szabadultak. A könnyebb utat választották, mivel a teljes rekonstrukció 280 millió forintot kóstált volna. Ennyi pénz a pár száz lelkes dél-zalai falucska kasszájában nem volt. Pályázati támogatást pedig, a kastély felújítására nem kapott az önkormányzat.

Éppen egy évvel ezelőtt írtunk az egykor szebb napokat látott "fődesúri" birtokról, ami régóta Csipkerózsika-álmát aludta. Rogyadozott, mint egy kártyavár, mivel gazdája, egy német vállalkozó, nyomtalanul felszívódott, maga mögött hagyva a kísértetkastélyt. Később mégis előkerült. Kiderült, eladósodott, így arra kérte a falu vezetését a külföldi tulajdonos: segítsenek neki túladni az épületen.

Boros Attila polgármester a most még düledező épület majdani hasznosításáról is beszélt
Fotó: Szakony Attila

– Idáig vártunk, hogy megvásárolja valaki. Igaz, nem hirdettük meg sehol az ingatlant – summázta Boros Attila, a község polgármestere. – A kastélyparkot azóta is gondozzuk. A munkadíjat természetesen számlázzuk. A tartozás még nem éri el azt az összeget, hogy magát a kastélyt kapjuk cserébe fizetségül – nevetett Alsórajk első embere.

A polgármester elmondta: a kialakult helyzet miatt az önkormányzat azon morfondírozik, hogy visszaszerzik a kúriát, s újra életre keltik, egyúttal új funkciót is adnak az épületnek.

– Jelenleg végrehajtás alatt áll az épület, a tulajdonos felhalmozódott tartozásai miatt. Így a megvételnek egyelőre jogi akadálya van – kapcsolódott a beszélgetésbe Baloghné dr. Andel Zsuzsanna.

– Nem lehet biztosan tudni, mennyi ideig tart a végrehajtási eljárás. Ahogy azt sem, akad-e a hitelezők között olyan, aki az ingatlanra vételi ajánlatot tenne. Ha ilyen hitelező – köztük pénzintézet – nem lenne, akkor vajon hozzájárulnának-e vételi szándék hiányában ahhoz, hogy az önkormányzat, vagy más megvegye az ingatlant? Ugyanis az eladási ár nem fedezné a tulajdonos nagy összegű tartozásait – fűzte hozzá a jegyző.

Baloghné dr. Andel Zsuzsanna megjegyezte: éppen ezért még sok lépcsőfok áll Alsórajk önkormányzata előtt, amire újból kastélybirtokos lehet.

Viszont némi optimizmusra ad okot, hogy – mint fentebb írtuk – a falunak is tartozik a külföldi gazda a kastélypark rendbetételéért. Ez pedig árcsökkentő tényezőnek számít.

Mennyit is kóstálhat a mára már szellemkastéllyá vált épület? S miből tud kipengetni egy kis büdzséből gazdálkodó község milliós összegeket ekkora beruházáshoz?

– Jelenleg nincs elegendő pénzünk a vásárláshoz. Tény az is, az árát most még nem tudjuk – tárta szét a kezét Boros Attila. – A vételt és a felújítást pályázati forrásból is lehetne finanszírozni, főleg ha valamilyen gazdaságfejlesztési projektet és munkahelyteremtést valósítanánk meg ezzel. Konkrét, kidolgozott elképzelés még nincs, de egy termelőszövetkezet ötlete már felvetődött – árulta el a kistelepülés polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!