Alsónemesapáti

2017.05.21. 13:00

Gomba, virágsaláta, kencefice

Alsónemesapáti - Immár negyedik füvésznapját tartotta szombaton a Harangláb Kulturális és Faluszépítő Egyesület. Az egész napos rendezvény helyszíne jó szokásukhoz híven a Bodza-tanya volt.

Fincza Zsuzsa

Ezúttal is állandó szakértőjüket, Takács Ferencet, a zánkai füvesembert kérték fel, hogy segítsen eligazodni a gyógyfüvek, fűszernövények világában. Fábiánné Simon Klára, a rendezvény egyik főszervezője elmondta: már a tavalyi füvésznapon felvetődött, hogy részletesebben kellene foglalkozni az akkor útjukba került gombákkal, ezért idén a gyógynövények mellett a rendezvény fő témájául jelölték ki. Legnagyobb örömükre kiderült, hogy Takács Ferenc gombaszakértőként is nevet szerzett magának, és elvállalta, hogy ez ügyben is kiokosítja a résztvevőket.

- Örömömre szolgált, hogy idén a "kalaposokkal" is foglalkozunk, nagyon szeretem a gombákat - így Takács Ferenc, aki közel egyórás előadást tartott a különleges "élőlényekről", amelyek a növényekkel ellentétben szerves anyagból állítanak elő szervetlent, sejtjeik fala a rovarok külső vázát is alkotó kitinből épül fel, ezért nehezen emészthető. A hallgatóság számos jó tanácsot kapott az egyébként értékes vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó élelmiszer-alapanyag felhasználásához. - Zalaszentgyörgyön gyerekeskedve legalább 8-10 féle gombát szedtük, főleg a "közös" erdőben jártunk sikerrel, ott ugyanis legeltettek, így gyéren nőtt az aljnövényzet, trágya viszont volt bőven. Zala az ország "leggombásabb" megyéje, amit csapadékosabb éghajlatának köszönhet.

A gombák mellett az angyalgyökértől a zsurlóig végigvették a kertben és a ház körül található fontosabb fűszer- és gyógynövényeket, külön hangsúlyt fektetve az ehető virágokra, amelyekből egyre többet használnak fel ételkülönlegességeikhez az előkelő éttermek is. A meghívott szakértő előzetes javaslatai alapján Virághné Ujj Ilona, az egyesület elnöke salátát készített, amit megkóstolhattak a részvevők. A többség végül a Fábián László vezényletével készített székelygulyás és a kemencében sütött kenyér mellett döntött. Mint Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester felidézte, a Bodza-tanyán legelőször a kemence készült el, utána az épület és a fűszernövénykert, így valósították meg sorban a terveiket.

Délután a gyógynövényekből szakértőik segítségével mindenféle "kenceficét", körömvirágkrémet, lándzsás útifű szirupot, szappant, mosószert és fogkrémet készítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!