Állatvilág

2008.08.02. 04:00

Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!

<b>Nagykanizsa</b> - A címbeli, a Sörgyári capriccióból való hrabali mondat egyre időszerűbb, újabban valóban kezd divatba jönni a mosómedve. Pedig a háziasságra utaló név és a szelíd külső ellenére ez a maci egyáltalán nem kezes bárány!

Szalabán Attila

Szabó Zoltánéknál mindig akad otthon egy-két mosómedve, volt, amikor az állatkereskedést működtető férfi otthonában hét-nyolc állat is szaladgált. Mostanra csak egy maradt, a nagyon szelíd, a simogatást jól tűrő, 4 hónapos Mackó. Egyébként ritka az ennyire barátságos példány a mosómedvék között, a faj egyedeit nem nagyon lehet háziasítani, lelkük mélyén mindig vadak maradnak.

- Egy előttünk haladó autó kalaptartóján láttunk először mosómedvét - idézi fel a barátság kezdetét Szabó Zoltán.  -Felvettük a kapcsolatot a családdal, s a következő alomból hoztunk egy macit. Hamarosan társat is kellett szereznünk  mellé  egy-egy ilyen állat ára 30 ezer forint körül van egyébként , ugyanis igen bánatos volt egyedül. Telt-múlt az idő, nem figyeltünk eléggé, s már csak azt konstatálhattuk, hogy a nőstény elkezd fészket építeni: rongyokat, puha anyagokat gyűjtött össze, majd egyik reggelre megfialt. Ekkor alakult ki az első konfliktus közöttünk. Én állatot még nem láttam, mely ennyire védte volna a kicsinyeit, mint a mosómedve.

Szabó Zoltán azt mondja, a mosómedve amúgy is megválogatja, kivel barátkozik, tapasztalatai szerint megérzi, hogy ki az, aki őszinte szeretettel fordul az állatok felé. A szaglása nagyon kifinomult, ennél fogva nem eszik meg akármit, a chilis bab például kifejezetten kerülendő is számára. A halat viszont imádja.

- Egyszer elvittük magunkkal a Balatonra az első medvénket, de arra nem számítottunk, hogy ott elkezd halat fogni. Nem is hittük volna, hogy ilyen jól úszik  meséli nevetve a gazdi.  A kis küszökre vadászott, de ha útjába akadt, megette a békát is.

Szabóék most költöztek panellakásból családi házba, ahol már nehezebb követni, hogy merre járnak az állatok. Megesett, hogy a mosómedve felszaladt a fára, ahonnan aztán úgy kellett leszedni, mert annyira szédült, hogy nem mert útnak indulni visszafelé. Az új környezetben megsokasodott gondok miatt kénytelenek voltak eladni állatokat. Utolsóként maradt Mackó, aki nagyon barátságos, így elképzelhető, hogy vendégcsalogatónak ott marad az állatkereskedésben...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!