Állatvilág

2015.10.03. 14:42

Tíz hónapos óriás - állatbarát nap a Göcsej Kutya Klubnál

Zalaegerszeg - Látványos bemutatók, vetélkedők, ismeretterjesztő előadások kínáltak programot szombaton a Göcsej Kutya Klub állatbarát napján, amit a Zala utcai telephelyükön tartottak, az állatok világnapja alkalmából

Magyar Hajnalka

A rendezvényt Tolvaj Márta alpolgármester nyitotta meg.

- Önkormányzatunk nagyon jó kapcsolatot ápol az állatbarát civil szervezetekkel, s az együttműködés kezdi megteremni gyümölcsét - mondja elöljáróban. - Régebben sokkal több panasszal találkoztunk a játszóterek, parkok tisztaságát illetően, a gazdák növekvő része ad már arra, hogy kutyája ne szennyezze a környezetet. Sajnos a kutyatartás kultúrája egyelőre még nem javult olyan ütemben, mint ahogy az ebek száma növekszik, de a tendencia biztató, a gazdák igénylik és meg is szívlelik a felelős kutyatartással kapcsolatos ismereteket.

A program keretében avatták fel a tavaly elkészült klubházat is.

- Régi tervünk vált valóra, hiszen egyesületünknek korábban nem volt olyan bázisa, ahol a foglalkozásainkat, többek között a terápiás kutyák képzését célzó összejöveteleket  megtarthattuk volna - halljuk a részleteket dr. Gombos Lászlótól, a Göcsej Kutya Klub elnökétől. - Négy évig gyűjtöttük a pénzt a klubházra, emellett az önkormányzat több bizottsága támogatott bennünket pályázati forrással, s a polgármesteri külön keretből is kaptunk. Végre fedett hely is tartozik a telephez, ahova eső esetén behúzódhatunk. Mivel a Zala árterén járunk, lábakon álló építmény született, ami végül is előny, hiszen a klubház alatt is tarthatunk foglalkozásokat.

A rendezvényen gomolygó tarka kutya sokadalomból messziről kitűnik egy hatalmas hófehér állat, amit fiatal hölgy vezet.

- Ő Archibald, a 10 hónapos pireneusi hegyikutya - mutatja be kedvencét Horváth Márta, aki Zalaegerszegen dolgozik pályázatíró közgazdászként. - Már 55 kiló, pedig még kölyök, a Göcsej Kutya Klub óvodájába járunk, innen a kapcsolat. Sokan megütköznek, hogy miért választottam ilyen nagytestű kutyát. A válasz nagyon egyszerű, első látásra beleszerettem.

Horváth Márta és tíz hónapos kedvence, Archibald Fotó: Pezzetta Umberto

A negyedik alkalommal életre hívott állatbarát nap a jótékonyságnak is teret nyitott, a Bogáncs Állatmenhelyt és az Állatvédelmi Járőrszolgálatot egyaránt segíthették adományaikkal a szimpatizánsok. Akik között számos gyerek is akadt.

- A Kis utcai óvodások már egész héten gyűjtötték az adományokat, ők évek óta gyakorolják ezt a gesztust az állatok világnapja alkalmából - mutatja a glédában álló konzerveket, tápokat  Kis-Kádi Tamásné, a klub alelnöke. - Olyan kisgyerek is akadt, aki a saját kinőtt takaróját hozta el a gazdátlan kutyusoknak.

Az akcióhoz a Pannon Lapok Társasága is csatlakozott a maga sajátos eszközeivel, 50 darab mesekönyvet ajánlva fel. Ezek egy részéből az adománygyűjtő óvodásokat jutalmazták, más példányok pedig a rendezvényen találtak gazdára, a tombola keretében.

A Micimackó csoport az adományokkal  a PLT által felajánlott könyvek átadásán Fotó: Kis-Kádi Tamásné

A Kis Utcai Óvodában közel mázsányi táp és konzerv gyűlt össze a jótékonysági akció keretében. A legtöbb adományt a Micimackó csoport gyűjtötte, így ők kaphatták meg a PLT által felajánlott mesekönyveket.

Az állatbarát nap keretében megválasztották a legszebb kutyát is, Tátrai Péter bíró Ács Róbert, Odin nevű német juhászkutyájának ítélte a címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!