Állatvilág

2016.06.07. 17:25

Menedék a négylábúaknak

Karmacs - Árnyat adó fák alól figyelték a sürgés-forgást a négylábúak szombaton a karmacsi faluszélen, ahol első nyílt napját tartotta a négylábúakat befogadó Elisabeth menedékhely.

Arany Gábor

Az osztrák Tierhilfe für Ungarn nevű állatvédő egyesület pár éve működik megyénkben és elsősorban a Keszthely környéki települések kutyás gondjain igyekszik segíteni azzal, hogy a kóbor, gazdátlan állatokat befogadják, az ebrendészeti telepre kerülő kutyákat a kéthetes karantén után átveszik.

Az egyesületet képviselő Rápolthy Andrea elmondta, mindannyian civilek, akik munka, család, saját kedvencek mellett látják el a karitatív feladatokat. Elsődleges céljuk a sorsukra hagyott, megsérült, bántalmazott állatok befogása, gyógykezelése, szocializálása és új gazdához juttatása. Véleménye szerint Magyarországon az állattartási morál alacsony szinten áll, ezért rengeteg a kidobott, megkínzott állat, sokan egyméteres láncon vegetálnak egész életükben, alultápláltan, kutyaház nélkül. A kóbor ebek mellett növekszik azok száma, akiket miután meguntak, egyszerűen leadnak, vagy kidobnak. Rengeteg kölyökkutya is kerül hozzájuk, mert az emberek nem tesznek semmit a nem kívánt szaporulat ellen. Ezért náluk az örökbe adás előtt minden kutyát ivartalanítanak.

Kölykök és gyerekek a nyílt napon. Druzsin Barbara önkéntes társaságában Takács László, Süte Csaba és Süte Gergő (balról jobbra)
Fotó: Arany Gábor

A működésüket Zalaapátiban kezdték, onnan tavaly októberben költöztek Karmacsra, ahol a volt kutyapanzió helyét lakták be. A focipálya melletti utcában, a falu szélén fekvő fás, ligetes területen jelenleg félszáz kutya él, tudtuk meg Rápolthy Andreától.

Elismeréssel szólt a körülményekről dr. Grynaeus Orsolya hévízi állatorvos, aki rendszeresen látogatja a menedéket, felügyeli a lakók egészségét. A kutyák a mozgásigényükhöz megfelelő méretű, árnyékos kennelekben élnek az örökbe adásig. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha átestek az oltásokon, chipelésen, valamint az ivartalanításon. Mielőtt az ebet új gazdája elviszi, azt is ellenőrzik, hogy milyen körülmények várnak rá új otthonában és előfordul az utólagos kontroll is.

Rápolthy Andrea elmondta, október óta 25 kutya talált gazdára, majdnem minden második a határon túl. Elégedetten összegezte nyílt napjukat is, sok adományt kaptak, többen érkeztek az örökbefogadás szándékával. A hét végén pedig három kutyájuk, Emil, Lucky és Nelson került gazdihoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!