Állatvilág

2017.06.15. 17:40

Már a nyári szezonra készülnek a horgászok

KERKAFALVA/KERKASZENTKIRÁLY - Ez évi második tervezett telepítését végezte el tegnap a kezelésében lévő zalai horgászvizeken a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.

Gyuricza Ferenc

A halasítás során a Kerkafalva melletti mintegy öt és fél hektáros Kéthatár-tóba öt mázsa, míg Kerkaszentkirálynál, a Kerka-holtágból kialakított tóba mintegy háromszáz kilogrammnyi háromnyaras, átlagosan 30-35 centis ponty került. A telepítést ezúttal nem kísérte tilalom, azaz akár már ma is kimehetnek az említett vízpartokra szenvedélyüknek hódolni a pecások.

- Erre az esztendőre négy telepítést tervezünk - mondta Kerkafalván Kálmán Elek, a helyi egyesület elnöke. - Ebből hármat a Vas megyei szövetség finanszíroz, a negyedik költségeit pedig saját magunk biztosítjuk.

 

A Kéthatár-tóhoz kora délután érkezett meg a pontyokat szállító teherautó. Kérdésünkre Kálmán Elek elmondta: ez egyáltalán nincs a halakra hatással, számukra ugyanis nem a levegő hőmérséklete fontos, hanem a szállításnál használt vízé. Arra kell figyelni, hogy a tartályban lévő víz se melegebb, se hidegebb ne legyen a annak az álló- vagy folyóvíznek a hőmérsékleténél, amibe a halak kerülnek.

- Ezzel a telepítéssel már a nyári szezont alapoztuk meg - sorolta tovább az elnök. - A Kéthatár-tó pontyokban kifejezetten gazdag, de szép a balin-, amur-, harcsa- és csukaállományunk is. Az apróhalak tekintetében sem állunk olyan rosszul, kárász és keszeg bőven van a tóban, továbbá küsz is, ami talán a legjobb takarmányhal. Egyedül a törpeharcsáknak nem örülünk, szerencsére abból nincs is olyan jelentős mennyiség a vízben.

A kerkafalvai tavat a helyi egyesület tagjai mellett szívesen látogatják a vendéghorgászok is. Kálmán Elek szerint a zalai-vasi térség egyik legszebb állóvize az övék, s mellette szól az is, hogy nem tartozik a nagyon felkapott horgászhelyek közé, azaz aki nyugalomra vágyik, annak abban is része lehet itt.

- Esténként, napnyugtakor a legkellemesebb itt horgászni - tette hozzá mosolyogva. - Olyankor a kapás is nagyon jó, s mellette elgyönyörködik az ember a lemenő nap fényében. Akinek egyszer is része volt ebben az élményben, többé nem tud betelni vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!