Állatvilág

2016.12.17. 17:24

Botfa: kéthetente madárgyűrűzés

Zalaegerszeg - Kéthetente tart szépszámú érdeklődő részvételével bemutató madárgyűrűzést a Mindszenthy Ifjúsági Ház parkjában dr. Illyés Zoltán biológus, az intézmény vezetője és Zalai Béla zoológus.

Fincza Zsuzsa

Szombaton délelőtt, az idei szezon immár 3. találkozóján még a legedzettebb madárbarátok is be-betértek melegedni a kastély konyhájába, ahol egy csésze jó forró teával fogadták a vendégeket.

Kozma Kolos Flórián tenyerében a hátán fekvő széncinkével. A madarak a számukra ismeretlen testhelyzetből nem tudnak

Zalai Béla persze nem hagyhatta a zacskóban dideregni aprócska foglyait - szerencséjére Kozma Kolos Flórián kitartott mellette és magára vállalta a meggyűrűzött és lajstromba vett szárnyasok szabadon bocsátását.

Kozma Kolos Flórián egy kékcinkét enged szabadon

Az első osztályos Flórián édesanyjával Filinger Hajnalkával és 2 éves húgával, Johannával, aki egyelőre csak lelkes szemlélője volt az eseményeknek, Zalaboldogfáról érkezett. Már tavaly is "madarásztak" Botfán, ami nem csak izgalmas, érdekes, hanem értékes időtöltésnek is bizonyult, így nem volt kétséges, hogy az idén is eljönnek.

Zalai Béla ornitológus egy kékcinkét gyűrűzött meg

A madárrajongó fiú ezúttal sem csalódott: egy óra alatt húsz tollas teremtményt csodálhatott meg, a cinkék mellett egy fakopáncsot és egy csuszkát is.

Zalai Béla egy csuszkát mutat az érdeklődőknek. Balra Filinger Hajnalka a két éves Johannával, mellette Kozma Kolos Flórián, jobb oldalt a Horváth testvérek, Benedek és Emőke

- Az idén nagyot léptünk előre - így dr. Illyés Zoltán-. 2010-ben kezdtük el a madarak nyilvántartásba vételét, tavaly év végén értük el a 1000. meggyűrűzött madárszámot. Ezt a számot az idén megduplázzuk, már a 2000. közelében járunk.

Zalai Béla a csuszkát Horváth Benedek tenyerébe teszi...

Köszönhetően a Válicka nádasában felállított hálóknak, amelyek segítségével a foglyul ejtett és megjelölt a nádi madarakkal nem csak az abszolút számot sikerült megduplázni, hanem a 31 Botfán regisztrált madárfaj is 47-re emelkedett.

ez látszik egy másodperc múlva

Közöttük nyáron megfogták az év madarát, az igen ritka, fokozottan védett harist is. Az idei év újdonsága: a zalaegerszegi iskolákban is tartanak madárgyűrűzést. A feltétele, hogy megkezdjék  a rendszeres etetést és így elinduljon folyamatos madárjárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!