Állatvilág

2017.01.05. 19:50

Kutyák fagyban, életveszélyben - Gyilkos hideget ígérnek a meteorológusok

Senki ne menjen el kikötött és alultáplált, feltekeredett láncú kutya mellett, mert ez a mostani nagy hidegben akár az eb életébe is kerülhet, hívja fel a figyelmet a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat.

Varga Lívia

- A napokban több olyan esettel is találkoztunk, amikor a kikötött kutya annyira alultáplált volt, hogy ha nem hozzuk el, szinte biztosan elpusztult volna a napokban érkező szibériai hidegben - bocsátja előre Igaz Klaudia, a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője. - Ilyenkor a mellébeszélés helyett egyszerűbb volna, ha a gazda azt mondaná: kellett a kutya, de felelőtlen voltam, nem tudom eltartani, segítsetek.

Vize befagyott, háza nincs is ennek a rövid szőrű kutyának
Fotó: Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat

Az állatvédő leszögezi: továbbra sem kötelező kutyát tartani, de ha valaki megteszi, akkor az állatvédelmi törvény, bármilyen körülmények között él a gazda, rá is vonatkozik.

- Minden ilyen eset kiderül, mert mindig van egy állatbarát, aki bejelentést tesz, így hát azt javasoljuk, inkább kérjenek segítséget. Ellenkező esetben már most készüljenek a kedves tulajdonosok, hogy majd a bírósági tárgyaláson mivel védekeznek - figyelmeztet Igaz Klaudia.

Állatkínzás ugyanis nem csak az, ha valaki fizikailag bántalmazza az állatát, hanem az is, ha nem ad neki elegendő élelmet és menedéket az időjárás viszontagságai elől. A fémhordó és az egyéb, több oldalról nyitott tákolmányok, amelyeket az eb nem tud befűteni a saját testhőjével, nem alkalmasak kutyaháznak, emeli ki az állatvédő.

Ezek a háznak nevezett tákolmányok nem védik meg az ebet a hidegtől

- Fontos, hogy a kutya tápanyagban gazdag, meleg ételt kapjon, s lehetőleg vegyük le a láncról, mert ha nem tud mozogni, megfagyhat. Ha ez nem lehetséges, feltétlenül ügyeljünk arra, hogy ne tudjon a lánc feltekeredni, mert az ilyen mínuszok esetén a biztos fagyhalált jelenti - mondja Igaz Klaudia.

Aki rövid láncon tartott, alultáplált kutyát lát, bejelentést tehet a járőrszolgálatnál a 06/30/215-26-41-es telefonszámon, akár anonim módon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!