Állatvilág

2016.02.23. 16:17

Ki gyűjtheti be az agancsokat?

Zalaegerszeg – Nap mint nap olvashatók hirdetések arról, hogy felvásárlók több ezer forintot kínálnak az erdőkben talált, hullott szarvasagancsokért. Engedély birtokában a gyűjtés és felvásárlás legális tevékenység. Ugyanakkor sokszor volt szó arról lapunkban is, hogy az engedély nélküli agancsgyűjtés tilos.

Hajdu Péter

Tegnap arról szólt egy hír, hogy az egyik megyeszékhely közeli területen a hivatásos vadász feltartóztatott egy személyt, aki agancsokat vitt magával. A vadász rendőrt hívott. Az ügy vége helyszíni bírság lett, de csak azért, mert a talált agancsok értéke nem érte el a bűncselekmény értékhatárát.

Győrvári Attila egy öreg bika elhullatott agancsát mutatja Fotó: Pezzetta Umberto

Ugyanakkor az erdőjáró emberek nem feltétlenül tiltott tevékenységet folytatnak, amikor felszedik a szarvasbikák által február végén, március elején elhullatott agancsokat. Milyen módon lehet ezt a tevékenységet legálisan végezni? – ez iránt érdeklődtünk Győrvári Attilától, az Országos Magyar Vadászkamara Zala megyei titkárától.

– A hullott agancs az adott vadászterületen vadászatra jogosult tulajdonát képezi. Ha a vadászatra jogosult a nála jelentkezőnek erre írásos engedélyt ad, akkor gyűjthet valaki agancsot. A vadászatra jogosult feltételül szabhatja, hogy minden egyes darabot be kell mutatni a hivatásos vadászának, aki rögzíti, hogy ki mennyit talált. Az agancsgyűjtő ezzel az igazolással elmehet a felvásárlóhoz, aki megveszi tőle az agancsot, és így igazolni is tudja az áru származását – mondta a szakember. Kérdésünkre, hogy mi van akkor, ha a vadászatra jogosult nem ad engedélyt a területen történő agancsgyűjtésre, a kamara titkára azt válaszolta, ezt természetesen megteheti, a vadászatra jogosult dönti el, hogy mi a terve az agancsokkal. Ha nem ad engedélyt a gyűjtésre, akkor nem szabad felvenni és elvinni.

– Aki engedély nélkül gyűjti a szarvasagancsot, az lopást követ el, aki pedig ilyen személytől megvásárolja, tehát nem tudja igazolni az agancs legális származását, az orgazdaságot követ el. A nagyobb vadgazdálkodók egyébként maguk gyűjtik össze az agancsokat, amelyek fontos információval szolgálnak. A talált agancsok alapján végzik el a vadászok az állománybecslést, és a minőségi, valamint korosztályi becslést is. Ezekből tudják meg a társaságok, hogy a vadászati szezon után milyen egyedek maradtak élve a területen, amiknek az elejtésére számíthatnak a következő vadászatokon – válaszolta érdeklődésünkre Győrvári Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!