Állatvilág

2015.01.17. 18:05

Egy decemberi harkály is újra csapdába esett

Zalaegerszeg, Botfa - A botfai városrészben található Mindszenty Ifjúsági Ház valóságos madárgyűrűző központtá is vált. A folyamatosságnak pedig megvan a haszna: a szombati rendezvényen visszafogtak egy decemberben ugyanitt megjelölt harkályt is.

Varga Andor

A gyűrűzés iránt örvendetesen élénk volt az érdeklődés – sok család és gyerek sereglett a néhai Hüvös-kastélyba, illetve bőséges volt a madár-termés is, annak ellenére, hogy meglehetősen élénk szél rontotta a légi közlekedés körülményeit.

Dr. Illyés Zoltán igazi botfai cinkebőség közepette. Több tucat madár kapott gyűrűjelölést (Fotó: Varga Andor)

A háló felállítása után percekkel már csapatnyi cinke esett csapdába, melyeken a gyűrűző, Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zalai titkára bemutathatta a szakma minden fortélyát. Ő és a házigazda dr. Illyés Zoltán, a ház vezetője számos érdekes ismeretet megosztott a hallgatósággal a fajról, a legnagyobb boldogságot viszont a madarak gyűrűzés utáni szabadon engedése jelentette. A tollas apróságoknak, illetve annak a gyereknek is, akinek a markából felrebbenhetett a már gyűrűvel megjelölt cinege. A lehetőségért nagy volt a tülekedés Darázsi Zsolt előtt.

A reggeltől délig tartó program során két nagy tarka fakopáncs is akadt a boftai hálóban, és az egyik ráadásul visszafogás volt, a december 20-ai hasonló programon is vendég volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!