Állatvilág

2015.01.07. 15:25

Egész évben gyógyítják és gondozzák is a szárnyasokat

Fenékpuszta - A nálunk telelő madaraknak, főleg a kis testűeknek komoly megpróbáltatás a tél. Nehezen, vagy nem is találnak táplálékot, hamar éhen halnak. Sokszor éri baleset is őket. Rajtuk segít a Magyar Madártani Egyesület Madárgyűrűző és Repatriáló Állomása, ahol gyógyítják és gondozzák a madarakat.

Keszey Ágnes

Széncinegék a madárfogó hálóban, melyeket érdeklődéssel figyel a hétéves labrador, Morzsa. Gyakori látvány ez télen Fenékpusztán, a Madárgyűrűző Állomáson. A kis szárnyasokat – gyűrűjük leolvasása után – gyorsan elengedik. Ám ők nem repülnek messzire, hiszen itt találnak táplálékot, csakúgy, mint a többi, itt telelő madár.

Télen is sok madár repül a madárfogó hálóba, gyűrűjük leolvasása után szabadon engedik őket - mutatja Benke Szabolcs. Morzsa kutya is érdeklődéssel figyeli a téli vendégeket. Fotó: Keszey Ágnes

– Széncinege és fenyőpinty akad leggyakrabban a hálóba – mondta Benke Szabolcs. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zalai Helyi Csoportjának vezetője elmesélte, hogy ritka téli lakójuk is van: egy barátposzáta jár vissza nap mint nap, aki nagyon kedveli az almát. A barátposzáta amúgy nem nálunk telel, de ez a hím kivétel, s a folyamatos táplálásnak köszönhetően jól bírja a telet.

– Nagyon fontos, hogy ha elkezdtük etetni a madarakat, akkor minden nap gondoskodjunk táplálékról, hiszen a kisebbek akár egy nap éhezés miatt is elpusztulhatnak. Egy éjszaka alatt annyira legyengül a szervezetük, hogy ha másnap nem találnak táplálékot, éhen halnak. Mi naposcsirkével, dióval, kukoricával, napraforgóval etetjük őket – ismertette a szakember.

Minden évben több gólya telel Fenékpusztán, fekete is, amely nagyon ritka. Fotó: Keszey Ágnes

A telepen sok olyan madár tölti a telet, amely egyébként télen nem fordul elő hazánkban. S vannak állandó, több éve az állomáson élő lakók.

– Sok sérült madarat hoznak, vagy értesítenek minket, ha ilyet látnak – osztotta meg lapunkkal Benke Szabolcs. – Leggyakrabban áramütés éri vagy elüti egy autó ezeket a szárnyasokat, vagy nekirepülnek valaminek és megsebesülnek. Gondozunk zöldikét, ez a madár egy ablaknak repült. Nagyon sok egerészölyv van most nálunk, több éve egy darázsölyvet is ellátunk. A fehér gólyák mellett itt tölti a telet egy fekete gólya. Sokszor láthatóan dideregnek, de fedett beállót is készítettünk nekik. A fekete gólya ritkaság, nem csak télen, hiszen csupán 9-10 pár él Zalában. Ez a madár korábban is telelt nálunk, tavasszal elengedtük, majd egy autó elütötte, megsérült, újra ide került, és már végleg nálunk marad. Már állandó lakóink közé tartozik egy fülesbagoly és egy macskabagoly is, ő teljesen vak.

Minden évben több gólya telel Fenékpusztán, köztük az igen ritka fekete gólya is. Fotó: Keszey Ágnes

A telepen madárgyűrűzést és leolvasást is végeznek, folyamatosan nyilvántartva az adatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!