Állatvilág

2009.06.15. 04:31

Törzskönyv - Gouldamandina

Zalaegerszeg (va) - A bazitai Sárvári József 1962 óta tenyészt díszmadarakat. Három évre rá szerezte be az első ausztrál gouldamandinát, s évtizedek óta már csak erre a fajra koncentrál.

zaol.hu

 A gouldamandina szép  kezdte a díszpintyek családjába tartozó faj jellemzését a díszmadarasok számára legfontosabb ismérvvel Sárvári József.  Az alapváltozatnál a has sárga, a mellrész lila, a szárny zöld, a fej piros, a farktő pedig kék. Ez a színkavalkád nálunk odakinn a madár vesztét okozza, a többiek azonnal rászállnak...


Bazitai ausztrál gouldamandina

A tenyésztő azt mondja: sokan hőérzékenynek tartják ezt a fajt, ám az ő garázsban virágzó tenyészete élő cáfolat erre. Télen csak egy radiátor ad meleget, de a madarak zöme (nyolc, épp csak kibújt fiókát leszámítva) a januári nagy áramszünetet is átvészelték gond nélkül. Sárvári József szerint apróságai a fényhiányra sokkal érzékenyebbek.

 Ausztráliában 16 órás nappalokat szoktak meg, ezt lámpákkal kell produkálnunk, amikor fiókák vannak. Az evésre sem kényesek: boltban kölest veszek nekik, illetve mindenféle vad magot gyűjtök, a friss tápanyagok, vitaminok miatt. A tenyésztők kedvencei a világon mindenütt, olyannyira, hogy ma már Ausztráliából nem is lehet kihozni őket. Szerencsére nekem már van belőlük...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!