Állatvilág

2009.04.04. 04:11

Törzskönyv - Az aranyhal

ZH - Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb akváriumi halak közé tartozik. A tenyésztés során sok szín és különféle típusú pikkelyek jöttek létre.

zaol.hu

A ma kereskedelemben kapható színvariációk mind mesterségesen kitenyésztett tenyészváltozatok. Az aranyhal az egyik legvariábilisebb díszhal, némely változatai nem is hasonlítanak egymásra.  A legegyszerűbb változat a közönséges aranyhal, amelynek fiatal példányai bronzos zöld színűek, a kifejlett egyedek fémes vörösessárga árnyalatúak, farkuk villás. Ezek a halak kaphatók fátyolfarkú változatban is.

Az aranyhalak hideg vízi állatok, nem bírják a 20 foknál magasabb hőmérsékletet. Ennek ellenére hibásan gyakran tartják együtt trópusi halakkal. Gyakran elkövetett hiba az is, hogy gömbakváriumban tartják. Mivel rövid időn belül hatalmasra nőhetnek, igazából inkább tóba vagy nagy akváriumba valók (legalább 100200 liter). Békés természetűek, de csak aranyhalakkal lehet problémamentesen együtt tartani.
Mindenevő, kedveli a speciális aranyhaltápokat. A víz összes szintjét lakja, viszonylag lassan, megfontoltan úszik.

A nemek megkülönböztetése nagyon nehéz, az ikrás nőstények hasrésze duzzadt. Ikrarakó, az ivadékok mesterséges tápokkal felnevelhetők. 


Olvassa el online felületünkön a Kedvencek a ház körül rovat korábbi cikkeit, melyeket közösségi portálunkon, az enteón is megtalál, ahol hozzászólhat a leírtakhoz, elmesélheti a saját történetét, s megmutathatja kedvencét is. 

Nézze meg olvasóink kedvenceit itt! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!