Állatvilág

2009.04.18. 03:49

Törzskönyv - A kaméleon

ZH - A kaméleonokról mindenki tudja, hogy változtatják a színüket. E képességük rejtőzködésre, hangulatuk kifejezésére és az egymás közti kommunikációra szolgál.

zaol.hu

Nem képesek bármilyen színűvé változni, minden fajnak, sőt egyes egyednek is megvan a maga színskálája. És a tévhitek eloszlatására: a színüket elsősorban nem a környezet színe befolyásolja!
A világ meleg vidékein rengeteg fajuk honos, megtalálhatóak esőerdőkben és sivatagokban is. Fákon, bokrokon élnek. Ehhez az életmódhoz alkalmazkodott fogólábuk, kapaszkodásra is kiválóan használható farkuk és hosszan kinyújtható nyelvük, amellyel a messzebbi levelekről is le tudják vadászni a bogarakat.
Nagy mozgásteret igénylő állatok, ezért tágas, főleg magas terráriumban érzik jól magukat. És egyedül! Se fajtársukat, se semmilyen más állatot nem tűrnek meg.
 A terráriumot eredeti élőhelyükhöz hűen kell berendezni, erre a fikusz, az orgona és a hibiszkusz a legmegfelelőbb. A terráriumot napi 912 órán át meg kell világítani.
A kaméleonok csak élő rovarokat, kisebb emlősöket esznek. A díszállat-kereskedésekben beszerezhető számukra a megfelelő mennyiségű élő tücsök, sáska, légy, egér.  Itatásukra legalkalmasabb egy beépített tó vagy szökőkút. 

(Forrás: Sulinet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!