Állatvilág

2009.03.21. 05:03

Törzskönyv - A tacskó

A tacskó eredete a régmúltba nyúlik vissza. Egyiptomban találtak olyan emlékeket, amelyeken megtalálható ez a rövid lábú, hosszú hátú kutya.

zaol.hu

Származása vitatott; egyesek szerint a francia bassetek (szó szerint: alacsony kutya) rokona. Közkedvelt elnevezése a dakszli, amely az eredeti német névből, a dachshundból ered, amely borzkutyát jelent. Ez nem véletlen, hiszen zsákmányát a föld alá is követi. A tacskók remekül ásnak, így szinte lehetetlen kifutóban tartani őket. A tenyésztése során mind könnyedebbé és elegánsabbá vált fajta nagy népszerűségnek örvend.

Kissé mókás megjelenését rövid lábainak és hosszú testének köszönheti. Értelmes, tanulékony, korántsem félénk eb, de ez neveléssel finomítható. Egyébként vidám, mozgékony, a gyerekek hűséges pajtása, idegenekkel szemben azonban bizalmatlan.

Gerincoszlopuk sérülékeny, és idős korukban gyakran sérvben szenvednek, ami hátsó végtagbénulást is okozhat.

A tacskó mérete: 2637 centiméter. Súlya: a középméretűnek: 9 kg-nál kisebb; törpeméretűnek 4 kg-nál kisebb; nyúlvadász tacskónak 3,5 kg-nál kisebb. A rövid és hosszú szőrű tacskók bundája egyszínű (vörösessárga), kétszínű (fekete vagy gesztenyebarna tűzvörös jegyekkel) vagy harlekin.




Olvassa el online felületünkön a Kedvencek a ház körül rovat korábbi cikkeit, melyeket közösségi portálunkon, az enteón is megtalál, ahol hozzászólhat a leírtakhoz, elmesélheti a saját történetét, s megmutathatja kedvencét is. 

Nézze meg olvasóink kedvenceit itt! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!