Állatvilág

2008.10.04. 04:16

Törzskönyv - Neonhal

A jól regenerált vizet különösen szereti (tőzegkivonat). Minden apró, élő eleséget és jobb műeleséget szívesen fogyaszt. Akváriumunk egyik leghálásabb hala.

Zalai Hírlap

A pontylazacok családjába tartozó neonhal (Paracheirodon innesi vagy Lamprocheirodon innesi) az Amazonas felső folyású mellékvizeiből származik. Acélkék, a neoncsövek csillogásához hasonló csík húzódik a szemétől a faroknyélig, alatta a test színe élénkvörös. Ivarát is a testcsík alapján lehet megállapítani  akár már ivadékkorban is , a hímen ez a csík teljesen egyenes, míg a nőstény hasi részén egy kicsit meghajlik, ezzel gömbölyűbbé téve alakját. 

Békés, csoportban élő halacska. Maximum 3-3,5  centisre nő. Nem igényel túl meleg vizet (18-20 Celsius-fokon is elvan, de a 20-24 Celsius az optimális hőmérséklet), nem különösebben kényes. Hazájában ugyan lágy vízhez szokott, de az itthon található kemény vizet is jól tűri. Amit azonban nem hagyhatunk el az akváriumából, az a tágas kiúszótér és a védelmet nyújtó dús növényzet.   

Nem ördöngösség a szaporításuk. Egy ötliteres akváriumra van szükségünk, amelynek vizét 21-23 Celsius-fokra, 1-3 nk keménységűre és 6,5 pH-júra állítsuk be. Az akvárium közepére ültessünk növényeket.Olvassa el online felületünkön a Kedvencek a ház körül rovat korábbi cikkeit, melyeket közösségi portálunkon, az enteón is megtalál, ahol hozzászólhat a leírtakhoz, elmesélheti a saját történetét, s megmutathatja kedvencét is. 

Ezek is érdekelhetik