Állatvilág

2008.10.25. 03:43

Törzskönyv - A csíkos mókus

Ez a kis állatka elegáns selymes bundájával, kedves természetével méltán hamar belopja magát az állatbarátok szívébe. Magyarországon néhány éve még igen borsos ára volt és tenyésztése is problémákba ütközött. Szerencsére ez ma már nem így van.

zaol.hu

A csíkos mókus vagy burunduk tartása nem mondható túl bonyolultnak, bár kis mérete ellenére  a nagy mozgás- igénye miatt viszonylag nagy ketrecet igényel, amelyet jó, ha felszerelünk létrával és mászóágakkal. Igen tiszta  állat, mindig egy sarokba piszkít és szőrét se hullatja, ám   takarításánál legyünk óvatosak, hisz a legkisebb résen  könnyen ki tud szökni. 

Eleségnek  ha nem kapunk mókusok számára készült terméket   vehetünk kiegészítésnek bármilyen rágcsálókeveréket (pl. degu).  Kiegészítésnek megkínálhatjuk gyümölcsökkel, zöldségekkel  és lisztkukaccal, amelyet két mancsa közé szorítva, mint egy kolbászt fogyaszt el. 

Szelídségét illetően megoszlanak a vélemények, de tapasztalatok alapján pár  hét alatt megszelídülnek, esetleg kézből is  esznek. A harapásról is leszoknak. A ketrecből csak kézhez  szokott példányt  engedjünk ki óvatosan a szobába,  hisz megfogása elevensége miatt nem épp egyszerű,  nem is beszélve arról, hogy utána jöhet a hajkurászás  közben háborús övezetté változott lakás rendbe rakása.


 
Olvassa el online felületünkön a Kedvencek a ház körül rovat korábbi cikkeit, melyeket közösségi portálunkon, az enteón is megtalál, ahol hozzászólhat a leírtakhoz, elmesélheti a saját történetét, s megmutathatja kedvencét is. 

Ezek is érdekelhetik