Állatvilág

2008.06.28. 04:01

Feltétlen szeretetre tanít

Falusi Mariann, a Pa-Dö-Dö együttes egyik tagja híres kutyabarát. Az ország könnyűzenét ked-velő fele vele gyászolt, amikor tizenöt és fél éves Zoli kutyája hosszú együttélés után jobblétre szenderült. Mostani négylábú társa kétéves keverék, Peti névre hallgat és még nagyon sok tanulnivalója van.

zaol.hu

- Zoli kutyám szép kort ért meg, általában a keverék kutyák tovább élnek - kezdte a híres gazdi.  - Tacskó és foxi keverék volt, de ha a fajtája után érdeklődtek, azt mondtam: taxi vagy focskó. Tizenöt és fél éves korában mindössze egy hétig volt rosszul, nem szenvedett sokat. Amúgy hosszú élete során volt vele gond, különböző műtétek és hasonlók, mert elég vállalkozó szellemű ebadta volt. Ugyanakkor nagyon meg lehetett bízni benne, például soem volt rajta póráz, okosan, fegyelmezetten jött velem, nem kellett attól tartanom, hogy elrohan és nem talál vissza. Mindig a közelemben maradt, és mindenhová el lehetett vinni, tudott viselkedni.
Zoltán a művésznő első kutyájaként vonult be a könnyűzene és a Pa-Dö-Dö történetébe. Korábban nem tartott állatot, bár mindig is vonzódott hozzájuk. 

-  Gyerekkoromban nem voltak állataim  - meséli ,-  a szüleim vidéken és külföldön dolgoztak, nem volt rá lehetőség. Nyaranta pedig kiélhettem magam, a szünidőt mindig a nagymamámnál, a Balatonnál töltöttem és mindenféle állatokkal barátkoztam. Akadt ott ló, kutya, macska, tyúkok, satöbbi.  Egyszer azonban mindenki életében eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, házi barátra van szüksége. Egy ismerősöm házőrzőjének hét kis kölyke született. Hatnak gyorsan találtak gazdit, a hetedik meg ott maradt árván. Már éppen gödörbe akarták dobni. Úgy döntöttem, akkor inkább hazaviszem a kiskutyát, aztán majd meglátjuk. Mivel éppen Zoltán-nap volt  ez egyben a nemzetközi nőnap is, de így mégsem hívhattam , nem kellett sokat gondolkodni, milyen nevet kapjon. Aztán persze végleg nálam maradt. Két éve halt meg, augusztusban.

Gyorsan utánpótlás kellett, a művésznő már nem tudta volna elképzelni az életet négylábú barát nélkül. Talált is egy kutyát, ám egy tévéműsorban felismerték a régi gazdái és jelentkeztek érte.

- Rossz élmény volt, el is határoztam, hogy felnőtt kutyát nem fogadok többet örökbe, ezt még egyszer nem szeretném átélni. Tehát mindenképpen kiskutyát kerestem, érdeklődtem, hogy ilyen van-e valahol. Szóltak, hogy igen, van egy hathetes, szintén tacskó, foxi keverék. Elmentünk megnézni Györgyivel (Lang Györgyi a Pa-Dö-Dö másik tagja, szintén kutyabarát), rettenetesen ronda volt, nem is akartam elhozni, de Györgyi rábeszélt, ha már elmentünk érte, ne hagyjuk ott. Hosszú, vékony lábakon állt, formátlan kis hülye testtel, tele kölyökszőrrel, balta fejjel. Annyira idétlen volt, mint egy rosszcsont Peti, így is neveztük el. Lassan kétéves lesz, minden fiúkutyának nekitámad, pórázt kell ráadni, ami nekem furcsa, de bízom benne, hogy le tudom majd szoktatni róla. Egyelőre a természete miatt nem tudom például az anyukámhoz elvinni, ha elutazom nyaralni, mert az ő kutyájával halálos ellenségek. Ilyenkor az óvoda a megoldás, ahol Györgyi kutyájával együtt  általában együtt megyünk  szakember foglalkozik vele.

Mariann azt vallja, a kutya hatalmas nevelő erő. Nem teszik jól a szülők, ha megtagadják a gyereküktől az állattartást  mondja , mert fele-lősségvállalásra, fegyelemre, figyelmességre és főként feltétlen szeretetre tanít. Ez utóbbit különösen fontos lenne mindenkinek elsajátítani.

Klikkeljen és nézze meg webgalériánkban olvasóink eddig beküldött fotóit! 
Küldjön Ön is fotót!


Csatlakozzon közösségi portálunk, az   klubjához, s mesélje el Ön is érdekes történeteit, töltsön fel fotót kedvencéről, s vitassa meg a gondokat más állatbarátokkal.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!