Nyilatkozatok

2022.10.22. 17:20

Ricardo Moniz: "A futballnak értékeket kell közvetítenie, de ez nem az"

Természetesen a ZTE–Budapest Honvéd (0-2) találkozó után is kiemelt figyelmet kapott az, hogy Ricardo Moniz, a zalaiak szakvezetője miért hívta le a pályáról csapatát. A két szakvezető a következőképpen értékelte a találkozót. Előbb Thomas Courts, a Honvéd vezetőedzője kapott szót.

Kerkai Attila

Forrás: Szekeres Péter / Zalai Hírlap

– A mai mérkőzés nagyon nehéz volt, éppen ahogy vártuk, hiszen a ZTE egy minőségi csapat – kezdte ezzel a fővárosiak szakvezetője. – Az első huszonöt percben nagyon összpontosítani kellett a védekezésre, majd számoltunk vele, hogy később lesz lehetőségünk kontratámadásokra. Ma egymásért is küzdöttek a játékosok, hajtottak, aminek meg lett az eredménye.

A Honvéd szakvezetőjét megkérdeztük az 55. percben esett incidensről is. Amikor a ZTE FC együttese levonult a pályáról, láthatóan ő és Ricardo Moniz, a ZTE vezetőedzője is szót váltottak.

– Egy vezetőedzőtől ilyen heves reakció csak akkor történik, ha komoly dolog van mögötte. Én a mérkőzéssel foglalkoztam, nem hallottam, hogy milyen hangok érkeznek a lelátóról, aztán kollégám elmagyarázta, hogy mi történt. Támogatni kell az ilyen esetekben a kollégákat, fontos, hogy az edzők kitartsanak egymás mellett és megértsék a másikat.

Ricardo Moniz, a ZTE FC vezetőedzője is előbb a mérkőzésről beszélt, de aztán, ahogy várni lehetett, kifejtette véleményét a történtek miatt.

– Sorozatban a harmadik mérkőzésünk volt egy hét alatt – állapította meg. – Erősen kezdtünk, de már akkor látszott, hogy nincs meg a csapatban az a fajta erő, mint volt egy hete a Paks ellen. A szünetben azt beszéltük meg, hogy megpróbáljuk azt, amit a Fehérvár ellen, vagyis visszajönni a mérkőzésbe. Cseréltünk, volt, hogy átálltunk három védős játékra, volt, hogy öten támadtunk, de látszott, a csapaton a fáradtság. És ott volt az incidens. Az a problémám, hogy szerdán is hasonló volt a helyzet, akkor is huhogtak a lelátón, és ezt figyelmen kívül hagytuk, nem léptünk fel ellene. Van egy érték, amit képviselni kell. Egy edzőnek meg kell védenie a játékosait, ki kell állnia a klubja mellett. Számomra nincs különbség emberek között bőrszínben, vallásban, satöbbi. Két-három méterre beléptem a pályára, de a játékvezető meg sem hallgatta, mit szeretnék mondani, felmutatta a piros lapot. Le akartam hívni a csapatot, de tudtam, hogy ez milyen következményekkel jár, ha nem fejezzük be a meccset, viszont kárt sem akartam okozni a klubnak. Ez a fajta rasszista megnyilvánulás, a huhogás árt a futballnak, árt a társadalomnak. A futballnak értékeket kell közvetítenie, de ez nem az. Tíz éve, amikor a Ferencvárosnál dolgoztam, akkor is hasonló volt a helyzet. Az eredmény miatt csalódott vagyok, de ez miatt az incidens miatt is, hogy ilyen kisstílű emberek megzavarják a játékot. Nem tudom, hogy milyen eltiltást kapok, és a jövő héten ott lehetek-e az Ferencváros ellen a kispadon.

Megkérdeztük Ricardo Monizt, hogy hasonló esetekben a jövőben ugyanígy reagál-e. A szakvezető elég egyértelműen fogalmazott.

– Szerdán a kupameccsen csak pár ember huhogott játékosunk felé, itt egy egész lelátó! Ez nem helyénvaló a futball világában. Ha el akarjuk érni a nemzetközi szintet, így nem lehet, ezzel mindenki veszít valamit. Mi viszont be akarjuk bizonyítani, hogy keményen dolgozó csapatunk van, és hogy nem engedünk meg ilyen megnyilvánulásokat.

A mérkőzés tudósítása:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában