A pénz nem áll rendelkezésre

2022.10.13. 12:30

Nem épül meg az új zalaegerszegi sportcsarnok

Valóban szerződést kötött a zalaegerszegi önkormányzat a ZÁÉV Zrt.-vel az új sportcsarnok kivitelezésére, de a több mint 40 milliárd forintos létesítmény nem épül meg, cáfolta kérdésünkre a Zalaegerszegi Polgármesteri Hivatal azokat az információkat, amelyek néhány országos hírportálon jelentek meg a napokban.

Szabó Judit

Balaicz Zoltán

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az önkormányzat azt tervezte, hogy a meglévő sportcsarnok mögött épít egy új multifunkciós rendezvény- és sportcsarnokot, egy több mint 15 ezer négyzetméteres, 4 szintes, 4 ezer fő befogadására alkalmas létesítményt. Ezt követően a meglévő csarnokot lebontja, a helyén közösségi teret alakít ki kültéri lelátóval. A projektbe beletartozik a Balatoni út és a Stadion utca kereszteződésében lévő csomópont átépítése kétsávos körforgalommá.

Nemrég, október 3-án az önkormányzat kivitelezési szerződést kötött a ZÁÉV Zrt.-vel a munkára, ezért járta be a sajtót, hogy miközben sorra zárnak be intézmények, ennek a sportcsarnoknak a megépítésére jut pénz.

A Zalaegerszegi Polgármesteri Hivatal érdeklődésünkre cáfolta, hogy megvalósul a beruházás. Mint írták: 2019-ben az önkormányzat a Modern Városok Programba emelte be a multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok megépítését, a kormány döntésének értelmében. A kormány támogatást nyújtott a városnak az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésére, amelyek 2021-re rendelkezésre is álltak, így elő lehetett készíteni a kivitelezésre vonatkozó, nyílt, európai uniós közbeszerzést.

Az önkormányzat az Európai Unió hivatalos lapjában 2022. február 23-án közzétett ajánlati felhívás alapján feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatását kezdeményezte. Az ajánlati felhívásban benne volt, hogy a közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződés csak akkor lép hatályba, ha megvan a beruházásra az anyagi fedezet. A közbeszerzés eredményéről augusztus 5-én küldték meg az összegzést, ettől az időponttól kezdve két hónapon belül az önkormányzatnak meg kellett kötnie a szerződést a nyertes kivitelezővel. Ennek a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve írták alá a szerződést október 3-án, közölte a hivatal, egyértelműsítve: a szerződést azonban nem lép hatályba, mert a pénz nem áll rendelkezésre, tehát a beruházás nem valósul meg.

Ezt megerősítette az Építési és Beruházási Minisztérium is, hiszen az 1281/2022. (VI. 4.) kormányhatározat értelmében "azon beruházások forrásbiztosítása nem lehetséges, melyek nem rendelkeztek hatályos kivitelezési szerződéssel a kormányhatározat kihirdetésének pillanatában, írta a zalaegerszegi polgármesteri hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában