Ünnep a megye napján

2022.10.15. 20:00

Átadták a Zala Megyei Közgyűlés ez évi elismeréseit

Őseink amikor letelepedtek a Kárpát-medencében és létrehozták a haza védelmére a gyepűket, valószínűleg nem gondolták, hogy ezer esztendő múlva is határaink, nemzeti értékeink és érdekeink védelme a mindennapjaink része lesz.

Arany Gábor

A díjazottak (ülnek): Bella Attila, dr. Horváth Ágnes, dr. Tüske Róbertné, Kereséné Fülöp Katalin, Illés Fanni, Holczerné Meggyes Gabriella Erzsébet, Kotnyek Gáborné, Csúvár Csaba, ifjabb Horváth Károly, Mögöttük: Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Nagy Bálint országgyűlési képviselő, államtitkár, dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Sifter Rózsa főispán Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt a Zala Megyei Közgyűlés szombaton délelőtt tartott ünnepi ülésén fogalmazta meg köszöntőjében dr. Pál Attila elnök. A nemzetközi fenyegetések ellenére sikerült, megőrizni hazánk stabilitását, még ha minden negatív hatást nem is sikerül kivédeni, elkerülni. Márpedig erőtlen nemzet szabad nemzet nem maradhat soha, idézte Löw Lipótot, a szabadságharc tábori rabbiját. Napjaink háborúja megtanította értékelni azt, amit természetesnek tartunk, esélyt kaptunk arra, hogy megtapasztaljuk, mi az igazán értékes, szögezte le.

Szavait követően dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondott ünnepi beszédet. Mint bevezetőjében fogalmazott, dacára annak, hogy több mint hetven éve átrajzolták a megye határait, a zalai identitás ma is nagyon erős az egykor Zalához tartozott településeken. Ez az érzés erőt ad olyan időszakban, amikor a politikai, a gazdasági és a jóléti körülményekben egyre borúsabb kilátások elé nézünk. Kiderül,  hogy olyan dolgokért kell küzdeni, amiről úgy gondoljuk, hogy adottságként nekünk járnak, mondta.

 

Beszédét követően nyújtották át a megyei közgyűlés által adományozott kitüntető címeket. 

Idén a Zala Megye Díszpolgára címet Illés Fanni olimpiai bajnok úszó kapta kimagasló sportolói pályafutása elismeréseként. Az indoklás elhangzása után vastaps köszöntötte a díjazottat, akinek dr. Navracsics Tibor és dr. Pál Attila nyújtotta át a kitüntetést.

Ezt követően további elismeréseket is átadtak. Zala Megye Egészségügyéért díjban részesült dr. Horváth Ágnes, aki két évtizednél hosszabb ideje lát el háziorvosi teendőket Nagykanizsán a megye egyik kiemelkedő méretű körzetében. Mint elhangzott, a covid-világjárvány idején ő oltotta be a legtöbb polgárt a megyénkben A Zala Megye Sportjáért díjat a 30 éve működő Zalaegerszegi Atlétikai Club kapta, az elismerést a klub nevében Bella Attila ügyvezető igazgató vette át. A Zala Megye Szociális Gondoskodásáért díjat Kereséné Fülöp Katalin, a Kolping Gondozási Központ zalabaksai otthonának vezető ápolója vehette át. Zala Megye Közigazgatásáért díjat adományozott a közgyűlés dr. Tüske Róbertnének, a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének. Zalai Pedagógus díjban részesült Holczerné Meggyes Gabriella Erzsébet, aki 1997 óta vezeti a borsfai Fekete István Általános Iskolát. A Zalai Civil Társadalomért és a Nemzetiségekért díjat érdemelte ki megyénk jószomszédi kapcsolatai érdekében kifejtett kiemelkedő, eredményes munkájáért, a magyar-horvát kapcsolatok ápolásáért Kotnyek Gáborné. Folyamatos innovatív teljesítményük és közösségépítő munkájuk elismeréseként Zala Megye Fejlesztésért díjat adományozott a közgyűlés a Lissé Édességgyártó Kft. számára, A magyar tulajdonú cég 2005-ben alakult és ötven embernek ad munkát keszthelyi üzemében. A díjat Csúvár Csaba ügyvezető igazgató vette át. A magyar és benne a zalai népzenei kultúra ápolása és életben tartása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként ifjabb Horváth Károly Zala György-díjban részesült.

Az elismerések átadását követően Illés Fanni szólt a díjazottak képviseletében. 

– Számomra az olimpiai cím nemcsak azt jelentette, hogy felértem a csúcsra. Ez arról szólt, hogy abból a helyzetből, amibe beleszülettem az úszás végleg kiemelt. Hálás vagyok, hogy itt nőhettem fel. mindannyiunk nevében mondhatom, ez a megye megtanított rá, legyünk kemények, harcosak és büszkék arra, hogy magyarok vagyunk. Köszönöm mindezt – mondta. 

Ekkor kapta a második vastapsot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában