Orbán Viktor miniszterelnök mondott ünnepi beszédet

2022.10.23. 14:12

Átadták a Mindszentyneumot Zalaegerszegen

Vasárnap délelőtt, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot is felidéző ünnepi körülmények között avatták fel a Mindszenty József életműve előtt tisztelgő Mindszentyneum intézményét Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum mellett. Orbán Viktor miniszterelnök, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester méltatta beszédében az egykori zalaegerszegi apátplébános, majd a nyilasok és a kommunisták által is üldözött bíboros, hercegprímás tevékenységét.

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az avatási ceremónia a Mindszenty Józsefről elnevezett iskola kórusának műsorával kezdődött, majd Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatója mondott részletet Péntek Imre Pro Urbe-díjas József Attila-díjas költő Isten foglya - Mindszenty hercegprímás monológja című alkotásából.

Balaicz Zoltán polgármester felidézte Mindszenty József életútját. Az új múzeum funkcióját meghatározva elmondta, a Mindszentyneum célja az, hogy új, vidéki közgyűjteményként hitelesen mutassa be Zalaegerszeg legismertebb történelmi személyiségének életét, helyi tevékenységét, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését.

"Mindszenty József az egyetlen olyan, Zalaegerszeghez kötődő történelmi személyiség, akit nemcsak Magyarországon, hanem Európában és szerte a világban is leginkább ismernek. Még Zrínyi Miklós, Deák Ferenc, vagy Csány László sem rendelkezik olyan, különösen nemzetközi ismertséggel, mint Mindszenty József", mondta Balaicz Zoltán, hozzátéve, "ezt mindenképpen érdemes városi vonzerővé tenni, ahogy azt egyébként minden európai város teszi, ha van egy boldoggá, vagy szentté avatott történelmi személye. Reméljük, hogy hamarosan Mindszenty József is közéjük fog tartozni". 

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Mindszenty József Zalaegerszeg díszpolgára, emlékét őrzi a városban a róla elnevezett tér, a nagytemplom melletti szobor, a nevét viselő iskola, a ferences templom melletti kert, az emlékére épült kertvárosi templom, mostantól pedig az új múzeum és zarándokközpont is. A polgármester kiemelte Balogh Margit történész szavait: „Mindszenty József a halála után is építi Zalaegerszeget!” Végül Mindszenty József Emlékiratából idézett: „27 évet töltöttem Zalaegerszegen, a nagy múltú és nagy területű Zala vármegye székhelyén, mint gimnáziumi hittanár, majd mint plébános. Életem jórésze, sok tevékenységem, kenyerem java, munkám dandárja ide fűződik." 

Balaicz Zoltán köszönetet mondott mindenkinek, aki részese volt a múzeum és zarándokközpont létrehozásának.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a múzeum előtti pódiumon a hercegprímás méltatásakor arra figyelmeztetett, hogy Magyarország mindig akkor járt jó úton, amikor a kereszténység iránymutatásait követte, akkor fejlődött, ha a nemzetet és vezetőit a keresztény hit vezérelte. Mindszenty József tevékenysége az út, az élet és az igazság kinyilatkoztatása - fogalmazott -, olyan emberé, aki nehézséget, megpróbáltatásokat, veszélyeket, a bajba jutottak megsegítését vállalta magára, ezzel szolgálva félelem nélkül a híveit és a nemzetét.

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Mindszenty József kezdeményezésére 1948-ban a Mária-év keretében Zalaegerszegen szabadtéri misét tartottak, ahol 25 ezren vettek részt. Az ez alkalomra írt Zalai Mária-himnusz Sziráki Péter és Mészáros Krisztina által újrahangszerelt változatát énekelte el a gyermekkórus, majd Orbán Viktor miniszterelnök osztotta meg gondolatait az új múzeum elé gyűlt, az ünnepség előtt a Mária Magdolna Plébániatemplomban szentmisén is részt vett zalaiakkal.

Orbán Viktor hangsúlyozta, 1956 nemcsak Budapest, hanem az egész ország forradalma, a vidék helytállása is volt. Kiemelte a magyar egyházak történelmi alakjainak nemzetet építő tetteit, emlékeztetett arra, hogy a zalaiak 56-ban gyorsan csatlakoztak a forradalomhoz. Megosztotta gondolatait a történelmi leckéről: a magyarság magára számíthat, s ahogy Mindszenty is fogalmazott, mindenkor szüksége van a bátorságra, a ravaszságra és a szelídségre.

A miniszterelnök ünnepi beszédéről élőben tudósított hírportálunk, részletek ITT.

A hivatalos avatási ünnepség zárásaként dr. Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg és szentelte fel a Batthyány utca 4-6. szám alatti látogatóközpont épületét. A múzeum öt szinten, 1200 négyzetméteren mutatja be a hercegprímás életét és a kommunista időszak egyházüldözését, ezért külön kiállításban több üldözött egyházi személy emléke is megjelenik. Láthatók továbbá Zalaegerszeg jelentősebb liturgikus emlékei, köztük a Mindszenty József által vásárolt úrmutató és a legnagyobb ünnepeken viselt római szabású máriás miseruha. Állandó letétbe helyeztek itt egy hímzett édesanyai kendőt, az 1945 és 1948 között, valamint 1956-ban használt télikabátot, egy ’56-os magyar zászlót, emigrációs miseruhát és a Szent VI. Pál pápától 1971-ben ajándékba kapott bíborosi kabátot. Az ötszintes épület alagsorában helyet kapott a Zalaegerszeg középkorát bemutató tárlat, mivel a területen, néhány méterre tártak fel a Göcseji Múzeum régészei két téglaégető kemencét, amelyeket restaurálva más korabeli lelettel együtt kiállítottak.
A rendezvény után múzeumbemutatón vehettek részt a meghívottak. A 8,2 milliárd forintos állami forrásból készült épület alapkövét 2 éve helyezték el.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában