Sport

2017.01.04. 16:50

A KVDSE-nél 2016 Kovács Marcellé volt, akit fájó szívvel engedtek el

Keszthely - A helyi atléták is javában készülnek már az új szezonra. A Keszthelyi Városi Diáksport Egyesület (KVDSE) 2016-ban is hozta a jó eredményeket, de a trend abból a szempontból sem változott náluk, hogy újabb éremhalmozójuk igazolt át másik egyesületbe.

Kerkai Attila

A Keszthelyi VDSE továbbra is két lábon áll, vagyis a sprint- és ugró szakág mellett a középtávfutók azok, akik a sikereket szállítják. Előbbiek irányítója Csikós József, aki értékelését azzal kezdte: legeredményesebb atlétája, Csóti Jusztina a Zalaszám-ZAC-cal kötött kétéves megállapodása alapján már az egerszegi klubnak szállította a sikereket, ám továbbra is vele és a csoportjával Keszthelyen folytatta a felkészülést.

- Jusztina a csoportomban példakép és így is dolgozott egész évben, amivel az én munkámat is nagyban segítette - mondta Csikós József, amikor a 2016-os év értékelésére kértük. - Az alapozást a Vajda János Gimnázium lépcsőjén és tornatermeiben, a Csány-Szendrei ÁMK-ban, a Helikon Ligetben, valamint az egerszegi futófolyosón végeztük. Ez mindig a legnehezebb időszak, mert az időjárás is nagyban befolyásolja a felkészülés sikerességét. Másik fő problémám: a csoportba kerülő fiatalokat megnyerni az atlétikának és elfogadtatni velük a kemény munka szükségességét. Ezért aztán nagy a jövés, menés, minden évben ,a felkészülésben a legnehezebb feladat a rendszeres munkára rábírni a tanítványokat. Általában egy 6-8 fős mag, amelynek tagjai komolyan gondolják az atlétikát, és akik hozzák a sikereket. Velem együtt télen fagyban, nyáron hőségben, többen vállalták az edzéseket, a mindennapos munkát és az eredmény nem is maradt el.

A KVDSE középtávfutó magja, akik bajnoki érmeket is szereztek. Balról: Mezei Gellért, Zarnóczai Zalán, dr. Kardos József edző, a többszörös bajnok Kovács Marcell és Ábrahám Richárd Fotó: KVDSE

Nézzük a névsort. A junioroknál Kusztor Kitti hármasugrásban és távolugrásban szerzett érmeket, ő a Testnevelési Egyetemen folytatja tanulmányait és versenyez tovább. Kónya Dávid első éves ifjúságiként 400 m síkon és gáton volt döntős az ob-n. A serdülőknél és újoncoknál többen bontogatják szárnyaikat és ketten - Árvai Kevin a 300 m-es síkfutásban és Kláminger Bálint 100 m-en és a 4×100-as váltóban - lehettek közülük serdülő válogatottak.

- Felkészülésükben Némethné Kaszás Judit testnevelő segített, hisz az Egri József Általános Iskolában is dolgoztak a sportköri foglalkozásokon - tette hozzá Csikós József. - Csoportomból többen is a jövő évek sikeres atlétái lehetnek, de csak akkor, ha ők is komolyan gondolják.

Csikós József nem felejtette el kifejezni reményét, hogy az egerszegi atlétikai pálya felújításával párhuzamosan talán sikerül egy távolugró és egy négysávos műanyag csíkot megépíteni az keszthelyi Egyetemi-pályára, melynek kezelését a város önkormányzata veszi át. Ezzel tudnának javítani a felkészülés körülményein, amit - úgy érzi - megérdemelnének.

Térjünk át a KVDSE középtávfutó részlegére, mely talán még az előző évinél is sikeresebb évet zárt. Dr. Kardos József edző, aki egyben a klub elnöke is, a sikerek mellett hasonló gondokról szólt, mint kollégája.

- Jól szerepeltünk a diákolimpián, a különböző korosztályos bajnokságokon, ám sajnos csökken a sportolói létszám - hallottuk dr. Kardos Jószeftől. - Nagyon kevés tanuló választja a komolyabb sporttevékenységet. Ám örömre is van ok. Legeredményesebb sportolónk Kovács Marcell volt, aki a junior korcsoportban 800 és 1500 méteren verhetetlen volt. Fedettpályán és szabadtéren is nyert, mezeifutásban is bajnok volt, és tagja lehetett a mezeifutó diák világbajnokságon 7. helyen végzett válogatottnak. Mindkét középtávfutó számban vezeti a korosztályos ranglistát, messze megelőzve a többieket, s korosztálya egyik legnagyobb reményekre jogosító középtávfutója idehaza. Marcell decemberben a Bp. Honvédhoz igazolt, az az igazság, hogy kinőtte a klubunkat. A fejlődése érdekében engedtük el, és egy olyan csoportba került, ahol még nagyon sok sikereket érhet el.

Kardos József említette még a mezeifutásban bajnoki aranyat szerzett csapatukat, Kovács Marcell, Zarnóczai Zalán, Lebeda Bence összeállításban, és a 4x1500 m-es váltóbajnokságon ezüstérmes csapatot (Kovács Marcell, Zarnóczai Zalán, Mezei Gellért, Ábrahám Richárd).

- A csoportból többen is eligazoltak továbbtanulás miatt, de nagy örömömre az alapozást így is népes és lelkes csapattal kezdhettük meg ősszel - mondta dr. Kardos József. - Béres Tibor kollégánk előkészítő csoportjából sok gyerek kerül fel az ugrók és a sprinterek közé, illetve az én csoportomba is. Közülük többen is odakerülhetnek korosztályuk legjobbjai közé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!