Sármellék

2015.03.18. 11:50

Sármellékről Afrikába - Naposcsibéket és tojást vitt a repülőgép

Sármellék – Hétfőn hajnalban 200 ezer eurós szállítmány indult az észak-afrikai Eritreába a Hévíz-Balaton Airportól.

Varga Lívia

 

Fotók: Hévíz-Balaton Airport

A feladó a Bábolna Tetra Kft., a címzett az eritreai Mezőgazdasági Minisztérium, a szállítmány pedig több mint 100 ezer bábolnai naposcsibe, amelynek egy része értékes tenyészállomány, több mint 100 nyúl, 16 sertés  és mintegy 30 ezer keltető tojás volt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint ez a déli nyitás egyik első sikere. A tárgyalások még 2014 decemberében kezdődtek, a szaktárca közvetítésével.

Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport ügyvezetője lapunknak elmondta, a gép hétfőn hajnali 4 óra 20 perckor indult Sármellékről és alig több mint öt óra alatt ért Eritrea fővárosába, Aszmarába.  A magyar küldöttséget Arefaine Berhe mezőgazdasági miniszter fogadta, aki „messzemenően elégedett a szállítmány minőségével, illetve a precíz és korrekt lebonyolítással”. Röviddel a látogatás után meg is indultak az egyeztető tárgyalások a további együttműködésről a kairói nagykövetségen keresztül. A miniszter ugyanis hangsúlyozta, hogy az üzletkötést egy hosszú együttműködés első állomásának tekinti a Bábolna Tetra Kft.-vel, így hamarosan újabb magyar baromfikat  rendelnek, a jelenleginél jóval nagyobb mennyiségben.

Ez  lehetőséget jelenthet a sármelléki reptérnek is, hangsúlyozta Benkő Attila,  hiszen a Bábolna Tetra Kft. évek óta a Hévíz-Balaton Airportról indítja hasonló szállítmányait. Mindez egybevág a sármelléki tervekkel, azon dolgoznak ugyanis, hogy a teherszállítás a személy- és kisgépes forgalom mellett nagyobb súllyal szerepeljen a portfólióban.

Hamarosan egyébként elstartol a szezon a Hévíz-Balaton-Airporton: a jelenleg rendelkezésre álló információ alapján március végén landolhat az első orosz járat, áprilisban elindulnak a német charterek, lesz zürichi járat, a Green Travel törökországi,  Antalyába tartó chartere pedig június 16-tól közlekedik. Erre már most nagy érdeklődés mutatkozik az egész Dunántúlról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!