Hirdetés

2024.05.17. 08:00

„Szövetségben a vállalkozókkal” – Interjú Kovács Dezső kamarai elnökkel

A Lenti, Letenye és Zalaszentgrót térségében működő mikro-, kis- és középvállalkozásokat segíti az a „Szövetségben a Vállalkozókkal” VF/44/5/2023 ZVKIK elnevezésű, a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott vállalkozásfejlesztési projekt, melyet az év elején indított a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az eddigi eredményekről, a június végéig tartó programokról beszélgettünk Kovács Dezsővel, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével.

PR cikk

Kovács Dezső, a ZVKIK elnöke a Szövetségben a vállalkozókkal című projektről tájékoztatott.

Fotó: Seres Péter

A kezdeményezés célja a fent említett vállalkozások fejlődésének és versenyképességének elősegítése. A kamara térségi elemzéseket követően szervezett előadásokat és szakmai fórumokat, képzéseket, melyek során olyan témákat érintettek például, mint a digitális jelenlét, a vezetőket, vállalkozókat sokszor érintő mentális probléma, a kiégés, de részt vehettek muravidéki tanulmányúton is. A kamara emellett lehetőséget biztosít számukra a GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatósági Szakkiállításon való részvételre. 

Zala vármegye gazdaságának szereplői 94 százalékában kis- és középvállalkozások. A nagyvállalatok mellett forrás- és információhiányban szenvedhetnek, nehezen kapnak teret a virtuális térben. Ezért különösen nagy hangsúlyt fektettünk az ingyenes online marketingképzésre, nagyon fontos, hogy látszódjanak a mai információáradatban.

 – felelte érdeklődésünkre Kovács Dezső kamarai elnök. 

Az elmúlt években hasonló programot indítottunk, akkor ingyenes weblapot készítettünk számukra, ez is számottevő előrelépés volt. A „Szövetségben a vállalkozókkal” projekt fórumai elsősorban a kapcsolatépítésre adtak lehetőséget. Eredményes volt a „Mura-menti Üzleti Híd” című szakmai tanulmányutunk Szlovéniában, ami ugyancsak új üzleti kapcsolatok kiépítését tette lehetővé. Sokakat érint továbbá a kiégés kérdése, ugyanis a vállalkozásoknak nagyon sok feladatot kell elvégezniük egyszerre, több helyen kell megfelelniük. Nekik segítettünk a Csatlós Csilla coach által tartott workshopon. 

A mikro-, kis- és középvállalkozásokat a multi cégekhez hasonlóan már több mint egy évtizede érzékenyen érinti a munkaerő-piaci kérdés, a megfelelő, szakképzett munkaerő hiánya. A kamara ebben online és papír alapú kiadványokkal, munkaerőpiaci kisokossal nyújtott segítséget. 

A kiadványokon túl előadásainkkal, fórumainkkal olyan témákat jártunk körbe – és lesz még róla szó –, mint például a megváltozott munkaképességűek alkalmazása, a diákok foglalkoztatása, a munkaerőpiaci trendek alakulása és a munkaerő-kölcsönzés. Ezen kívül hasonló formákban felnőttképzési kisokos készül .

 – folytatta a kamarai elnök. 

A következő hetekben június végéig több érdekes, ingyenes rendezvényünk lesz. Egyebek mellett június 5-én Lentiben dr. Kemény Dénes motivációs előadására várjuk az érdeklődőket. A magyar vízilabda válogatott háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitánya megosztja a közönséggel a motiváció pszichológiáját, elmagyarázza a motivációs csapatmunka lényegét, valamint feltárja, hogy miként lehet az ebből nyert erőforrásokat hatékonyan felhasználni a vállalkozásfejlesztés terén. Június 12-én Kehidakustányban Filó Angéla marketing mentor "A Következő Szintű Social Media: Innovatív Megoldások és Stratégiák a Márkaépítésben" című előadásában megint csak a virtuális világ általi kihívásokra ad választ. Zalaszentgróton június 19-én Arany János digitális evangelista, a magyar Google iroda alapítója „Innováció-digitális versenyelőny” című előadása lesz hallható. Zalaegerszegen háromnapos workshopot szervezünk, ahol az építőipar és a digitalizáció kapcsolata lesz fókuszban. A projekt végén ugyancsak háromnapos workshop segít majd eligazodni az építőipari vállalkozóknak az év elején hatályba lépett ESG szabályozással kapcsolatban. Ez a rendezvény csak itt a vármegyeszékhelyen lesz elérhető a régióban.

 – sorolta az elnök.

A „Szövetségben a Vállalkozókkal” elnevezésű projekt komplex és egyedülálló, mert a kapcsolatok építésén túl a gazdasági életben való jelenlétet biztosítja, erősíti a márkaépítést, új dimenziókat nyithat meg, ötleteket adhat, frissítheti a szolgáltatásokat, nem mellesleg pedig a közösséghez való tartozást erősíti.

– folytatta a kamarai elnök. Kovács Dezső hangsúlyozta, a kamara képzési és vállalkozásfejlesztési mentorai személyre szabott tanácsadást nyújtanak az érintett vállalkozásoknak, segítve őket az egyedi kihívások kezelésében és a célok elérésében. Az üzleti közösségek létrehozása és működtetése révén pedig egy erős hálózatot hoznak lére, amely összeköti a vállalkozásokat és lehetőséget teremt a kölcsönös támogatásra, együttműködésre. 

A vállalkozásfejlesztési programról a kamara weboldalán és közösségi oldalán olvashatók további részletek: https://www.facebook.com/zalaivallalkozasfejlesztes

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában