Közel-keleti konfliktus

2024.05.01. 07:10

Jordánia: izraeli telepesek támadtak rá jordániai segélykonvojokra

Az izraeli–palesztin háború 208. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Humanitárius segélyt dobnak le ejtőernyőkkel egy repülőgépről a Gázai övezet északi részébe a harcok miatt nélkülöző palesztinoknak 2024. április 30-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Abdel Kareem Hana

New Yorkban újabb egyetem területén kezdtek tiltakozást palesztinpárti aktivisták

Palesztinpárti aktivisták újabb egyetem, a Fordham területén kezdtek tüntetést New Yorkban szerdán, miután a hatóságok előző éjszaka felszámolták a Columbia Egyetemen kialakított törvénytelen sátortábort.

A Fordham Egyetem néhány utcányira fekszik a Columbia épületeitől.

A tiltakozást a Diákok az Igazságért Palesztinában nevű országos aktivistaszervezet helyi csoportja vezeti. A Fordham Egyetem területén úgynevezett „Gáza Szolidaritási Tábort” létesítettek, ahol egy „Diák intifáda” feliratú transzparenst feszítettek ki.

Közleményük szerint azt követelik a felsőoktatási intézmény vezetőségétől, hogy „hagyjon fel annak a retorikának a támogatásával, amely fenntartja a cionizmust az egyetemen”. Emellett követelik a kapcsolatok megszüntetését minden izraeli érdekeltséggel, ideértve a jeruzsálemi Héber Egyetemet.

A Fordham vezetése felszólította a tüntetőket, hogy számolják fel a szabályellenesen létrehozott táborukat, valamint a rendbontásban részt vevő diákok hallgatói jogviszonyát felfüggesztette.

Kedden késő este a rendőrség ürítette ki a Columbia Egyetem egyik főépületét, a Hamilton Hallt, amelyet a tiltakozók erőszakkal foglaltak el. Az intézkedés során mintegy 230 embert vettek őrizetbe. Szerdán a Columbia Egyetem területén már nem volt tüntetés, de az intézmény bejáratánál ismét demonstráció kezdődött.

Szerdán a Nevadai Egyetem Las Vegas-i területén is megjelentek az Izrael ellen tüntetők.

Közben egy másik intézmény, a Rhode Island állambeli Brown Egyetem közölte: megállapodott a tüntetőkkel arról, hogy felszámolják az intézmény területén kialakított sátortábort, cserébe az egyetem vezetése ősszel szavazást tart az Izraellel fenntartott kapcsolatok megszakításáról.

Los Angelesben a Kaliforniai Egyetemen szerdán tanítási szünetet rendeltek el, miután éjszaka összeverekedtek a palesztinpárti tüntetők és az Izraelt támogató csoportok. A szembenállás azt követően vált erőszakossá, hogy az Izraellel szolidaritást vállaló csoport tagjai megpróbálták elbontani a palesztinpártiak tiltakozótáborát. A zavargás nyomán többeket őrizetbe vettek.

Jordánia: izraeli telepesek támadtak rá jordániai segélykonvojokra

Izraeli telepesek támadtak rá szerdán két jordániai segélykonvojra útban a Gázai övezet felé – közölte szerdán az ammáni külügyminisztérium.

„Élelmiszert, lisztet és más humanitárius segélyeket Gázai övezetbe szállító két jordániai konvojt támadtak meg telepesek” – ismertette a tárca, amely egyben hangsúlyozta, hogy mindkét járműoszlop folytatni tudta útját és elérte a háború dúlta palesztin térséget. Az útvonal a megszállt Ciszjordánián, illetve izraeli területen keresztül vezetett.

A minisztérium ugyanakkor nem bocsátkozott további részletekbe a történtekkel kapcsolatban.

A Honenu nevű izraeli jogsegélyszolgálat szerint az izraeli hatóságok őrizetbe vettek négy embert, akik elállták a Gázai övezetbe tartó teherautók útját a ciszjordániai Maálé Adumim telepesváros határában.

A jordániai kormány elítélte az incidenst, mondván, hogy teljes mértékben az izraeli hatóságok felelősek a segélykonvojok és nemzetközi szervezetek biztonságának szavatolásáért.

Jordánia teherautókon, de légi úton is juttat segélyeket a tengerparti övezetbe, amelynek mintegy 2,3 milliós lakosságának nagy részét humanitárius szervezetek szerint éhínség, illetve betegségek fenyegetik.

Az ammáni tárca szerint a szerdán indult konvojok egyike 31 teherautóval az erezi határátkelőhöz tartott a Gázai övezet északi részén, míg a másik, 48 teherautóval a déli Kerem Salom felé.

BLINKEN, Antony
Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a dél-izraeli Asdód kikötőjében 2024. május 1-jén. Az izraeli kormány április elején közölte, hogy engedélyezi a Gázai övezetben élő palesztin embereknek szánt segélyszállítmányok fogadását az asdódi kikötőben
Fotó: Evelyn Hockstein / Forrás: MTI/AP/Reuters pool

Rohamrendőrök léptek közbe az Egyesült Államok több egyetemén a palesztinpárti tüntetések megfékezésére

Rohamrendőrök léptek fel az erőszakos tüntetőkkel szemben a Kaliforniai Egyetemen Los Angelesben helyi idő szerint szerdán kora hajnalban, miután New Yorkban kedden késő este szintén rohamrendőrök ürítették ki a Columbia Egyetem egyik elfoglalt épületét.

Los Angelesben azt követően vált feszültté a helyzet, hogy az Izrael ellenes tüntetésen Izrael-párti ellentüntetők jelentek meg, és a két csoport összecsapott. A helyszíni beszámolók szerint a rendőrség az egyetem rektorának kétérésre avatkozott közbe majd két órával azt követően, hogy a két ellentábor összecsapott.

Az Arizonai Egyetem tucson-i központjánál szintén voltak őrizetbe vételek szerdára virradóra, miután a tüntetők ellenálltak a hatósági felszólításnak.

Helyi idő szerint hajnalban a rendőrség közölte, hogy megtisztította a területet, amit a tüntetők törvénytelenül foglaltak el. Az Arizonai Egyetemen késő esti határidőt szabtak a tiltakozás felszámolására, amire válaszul a tüntetés szervezői paprikaspray és könnygáz elleni eszközöket kezdtek kiosztani, valamint arra biztatták a résztvevőket, hogy építsenek barikádot.

New Orleansban a Tulane Egyetemen szintén többeket letartóztattak, valamint több diák tanulmányait felfüggesztette az egyetem törvénytelen viselkedés miatt.

Az intézmény rektora az egyetemi közösségnek írt éjszakai levélben arról is beszámolt, hogy vizsgálat zajlik az egyetemi alkalmazottak részvételével kapcsolatban a tüntetéseken. Michael Fitts egyetemi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény értéknek tartja a szólás szabadságát, és számos törvényes demonstrációt támogatott, ugyanakkor nem fogadja el a magánterület megsértését, a gyűlöletbeszédet, az antiszemitizmust, emellett pedig a zaklatást, megfélemlítést, erőszakot nem tolerálja.

New Yorkban, kedden a késő esti órákban a Columbia Egyetem  rektorának kérésére a rohamrendőrök behatoltak az intézmény elfoglalt egyik központi épületébe, amelyet kiürítettek. 

Libanoni pártelnök: a Hezbollah csak Libanonnak ártott a gázai fegyveres konfliktusba való belépésével

A Hezbollah csak Libanonnak ártott azzal, hogy a gázai fegyveres konfliktust kiterjesztette a libanoni-izraeli határövezetre – jelentette ki szerdán a Libanoni Erők (LF) nevű keresztény párt vezetője.

Szamir Zsazsa az AP hírügynökségnek adott interjúban kifejtette, hogy a radikális síita mozgalomnak ki kellene vonnia csapatait a határövezetből, és helyét a libanoni hadseregnek kellene elfoglalnia. Ezt azzal indokolta, hogy "a Hezbollah csak egy a libanoni kormánypártok közül, így nincs joga egyedül dönteni az ország sorsáról."

 Kiemelte továbbá, hogy 

miközben a Hezbollah Dél-Libanonból Izrael ellen indított támadásai semmilyen eredményt nem hoztak, Gázához hasonlóan a libanoni-izraeli határövezetben is óriási károk keletkeztek anyagiakban és emberéletekben egyaránt.

A radikális síita szervezet a gázai konfliktus kirobbanását követő napon, október 8-án észak-izraeli katonai célpontok ellen indított rakétacsapásaival  kapcsolódott be a konfliktusba azzal a céllal, hogy kétfrontos harcra késztesse a Gázát támadó izraeli hadsereget. Az azóta rendszeressé váló összecsapásokban izraeli részről 12 katona és 10 civil; libanoni részről pedig több mint 350 ember, köztük 273 fegyveres vesztette életét.

Amerikai külügyminiszter: a Hamászon múlik a túszalku sikere

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az Hamász iszlamista terrorszervezeten múlik a tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kiszabadításáért folyó tűzszüneti tárgyalások sikere.

Eltökélt szándékunk, hogy elérjük a tűzszünetet, amely hazahozza az elraboltakat. Ha nem születik megállapodás, annak csak a Hamász lesz az oka

– mondta Blinken szerda reggel, izraeli látogatásának első állomásán, a Jichák Hercog államelnöknél tett látogatásán.

Terítékre került egy ajánlat, nincs ok a késlekedésre, a kifogásokra. Eljött az idő. Már régen itt az ideje, hogy hazaküldjék a családjukhoz a túszokat

– tette hozzá.

Noha szüntelen elszántsággal dolgozunk az elraboltakat hazahozó tűzszünet elérésén, a gázai emberekre is figyelnünk kell, akik a Hamász okozta kereszttűzben szenvednek. Ezért mindent elkövetünk, hogy megkapják a szükséges segítséget: ételt, gyógyszert, vizet, menedéket. Gondolunk rájuk, és teszünk értük

– hangsúlyozta.

Hercog találkozójukon köszönetet mondott az amerikai külügyminiszternek támogatásáért. 

Az elraboltak azonnali visszatérését szeretnénk, ez legyen az első a nemzetközi közösség számára

– mondta.

Blinken felkereste Tel-Avivban a szállodájánál az elraboltak tüntető családtagjait. "Nem nyugszunk, amíg nem találkoznak szeretteitekkel" - ígérte nekik.

Szerda reggel több tucat aktivista és rokon tiltakozott a hotel előtt.

Hasonlóképpen összes izraeli látogatásomhoz, ezúttal is találkoztam az elhurcoltak családtagjaival. Mondtam nekik, hogy erőfeszítéseink középpontjában áll szeretteik visszajuttatása. Nem pihenünk meg, amíg vissza nem tér mindenki, nők, férfiak, katonák, civilek és idősek

– hangsúlyozta nekik az amerikai külügyminiszter.

Eközben komoly felháborodást kavartak a telepeseket támogató, jobboldali Becalel Szmotrics pénzügyminiszter elnökségével működő Vallásos Cionisták párt parlamenti képviselőnőjének, Orit Sztroknak a katonai rádióban szerda reggel elhangzott szavai.

Katonák százezrei harcoltak, nincs létjogosultsága olyan kormánynak, amely ezt a kukába dobja, hogy megmentsen huszonkét vagy harminchárom embert

 – nyilatkozta Sztrok és közölte, hogy szerinte "beteges, borzalmas és szörnyű" a jelenleg a Hamásszal készülő megállapodás.

Nem életképes az az ország, amelynek vezetői megfeledkeztek értékeiről és az élet szentségéről, amelyre épült. Követeljük a miniszterelnöktől és a kabinettől, hogy ne szavakkal, hanem tettekkel bizonyítsák be, hogy elsőbbséget élvez minden túsz, élő és halott, és már a jelenlegi megállapodásban hazajuttatja őket

– válaszolta az elhurcoltak családjainak központja szerda reggel Sztroknak és a kormánynak.

Aki megment egy lelket, az olyan, mintha egy egész világot mentette volna meg

– idézték a Misna nevű zsidó szent szöveget a vallásos képviselőnőnek.

Egyiptomban bejelentették, hogy egy izraeli delegáció három órás látogatást tett Kairóban, amelyen a túszokról tárgyaltak. Az Al-Arabi Al-Dzsadid című katari lap közlése szerint kézhez kapták a Hamász változtatásait, melyeket a legutóbbi, minden eddiginél engedékenyebbnek mondott izraeli indítványra tettek, hogy azokat később előterjesszék Izraelben a hadikabinet ülésén.

A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal szerda délután bejelentette, hogy Benjámin Netanjahu Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tartott találkozóján kijelentette, hogy nem fogad el olyan tűzszüneti egyezményt, amely lezárja a gázai háborút.

New Yorkban a rohamrendőrség körbezárta a Columbia Egyetem tüntetők által elfoglalt főépületét 

A hatóság egységei, a helyszíni közvetítés szerint több száz rendőr, helyi idő szerint kedden az esti órákban taktikai felszerelésben közelítette meg az elfoglalt épületet, valamint lezárták a környező utcákat.

New York város rendőrségének (NYPD) különleges egysége azt követően vonult ki, hogy Eric Adams polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a tüntetők között külső agitátorok is vannak. A rendőrség keddi sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a hatóság előtt jól ismert rendzavarók tartózkodnak a Columbia Egyetem épületét elfoglaló csoport tagjai között.

Minouche Shafik, az egyetem rektora közzétett egy levelet, melyben arra kérte a rendőrséget, maradjon a kampuszon a diplomaosztó ünnepségig, biztosítani, hogy az eseményig további rendzavarás ne történjen. Emellett sajnálatát fejezte ki, hogy a rendőrség segítségéhez kellett folyamodnia, ám leszögezte, osztja Eric Adams, New York-i polgármester véleményét, aki nem sokkal korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a tüntetők között külső agitátorok is vannak.

A rendőrség keddi sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a hatóság előtt jól ismert rendzavarók tartózkodnak a Columbia Egyetem épületét elfoglaló csoport tagjai között.

A hatóság egységei, a helyszíni közvetítés szerint több száz rendőr, helyi idő szerint kedden az esti órákban taktikai felszerelésben közelítette meg az elfoglalt épületet, valamint lezárták a környező utcákat.

Palesztinpárti tüntető diákok betörni készülnek a New York-i Columbia Egyetem Hamilton-csarnokába 2024. április 30-á 
Fotó: Olga Federova / Forrás: MTI/EPA

Az Egyesült Államok szerte az egyetemi tiltakozásokat szervező  Diákok az Igazságért Palesztinában elnevezésű szervezet országos központja a rendőrségi erősítés megjelenése nyomán a közösségi médiában üzenetet tett közzé, amelyben minden támogatóját a Columbia Egyetemhez hívta. Az egyetem környékén a késő esti órákban több száz fős tömeg tüntetett, részben a palesztinok pártján, részben Izrael, valamint a rendőrség ellen.

A rendőrség beavatkozása csak az egyetem vezetésének engedélyével lehetséges, mert az intézmény magánterületnek számít.

A Columbia Egyetem főépülete, a Hamilton Hall kapuját betörve foglalták el tüntetők kedden hajnalban az épületet, ahol elbarikádozták magukat. Az erőszakos foglalásra azt követően került sor, hogy megakadtak a tárgyalások az egyetem vezetése és a tiltakozók képviselői között, és az egyetem vezetése ultimátumban követelte az intézmény területén létrehozott sátortábor felszámolását. Az ultimátum lejárta után a biztonsági személyzet és a rendőrség nem lépett közbe, ugyanakkor a tiltakozásban részt vevő diákokat elkezdték értesíteni hallgatói jogviszonyuk felfüggesztéséről.  

Kedd estére feszültté vált a helyzet egy másik New York-i felsőoktatási intézmény, a City College of New York előtt az Izrael-ellenes tüntetők és a rendőrség között.

A Texasi Egyetem, amelynek austini területén letartóztatások történtek hétfőn, kedden azt közölte, hogy az őrizetbe vett 79 tiltakozó közül 34 diák, 45-en nem tartoznak az intézményhez.

A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen egy oktató is volt a hétfőn őrizetbe vettek között, egy professzor, aki kedden közölte, hogy elutasítja az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését, és éhségsztrájkot kezd minden vád ejtését követelve. Az intézményben egy csoport elfoglalt egy épületet, amelyet "Intifáda-épületnek" neveztek el, és elbarikádozták magukat. A hatóság beavatkozása során 25 embert vettek őrizetbe.

A Fehér Ház kedden közleményben ítélte el a Columbia Egyetem épületének elfoglalását, valamint az általuk használt "Intifáda" kifejezést, amely a palesztinok Izrael elleni felkelését jelenti. Andrew Bates helyettes elnöki szóvivő közleménye szerint Joe Biden elítéli az Intifáda kifejezés használatát, valamint az előző napokban a tüntetéseken elhangzott további "tragikus és veszélyes gyűlöletbeszédet"; tiszteletben tartja a szabad véleménynyilvánítást, de ennek békésnek és törvényesnek kell lennie.

A Columbia Egyetemnél történtekre Donald Trump New Yorkban reagált bírósági tárgyalása előtt tett rövid nyilatkozatában kedden. A republikánus elnökjelölt kedden Joe Bident és politikáját tette felelőssé az amerikai egyetemeken kialakult helyzetért és tüntetésekért.

A tüntetések elmúlt két hetében az őrizetbe vettek száma már meghaladta az ezret az Egyesült Államokban.

A keddi hírfolyamunkat itt olvashatja el: 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában