Kultúra

2017.02.01. 16:35

Világhírű tenor volt

Lendva - A két világháború közötti időszak legnagyobb magyar operaénekesének tartották a 120 éve Alsólendván született Pataky Kálmánt. A néhai tenorról az évforduló kapcsán dokumentum-játékfilm készült.

Gyuricza Ferenc

A hősies tenor című filmet a szlovén RTV lendvai televízióstúdiója forgatta, amely az elmúlt években több hasonló produkcióban vett már részt.

Közreműködtek többek közt a Bence-Utrosa Gabriella kisregénye alapján még 2000-ben készült Karácsonyi varázslat, illetve a 2006-os Lakodalom lesz a mi utcánkban című tévéfilmekben, míg 2015-ben már önállóan készítették el a Kultsár György református prédikátor, az első Lendván nyomtatott könyvek írójának életét, valamint a könyvek születésének körülményeit is bemutató filmet. A Könyv születik Alsólendván című film speciális műfajú, hiszen dokumentarista elemek keverednek benne a játékfilmes fikciókkal.

Pataky Kálmán Alsólendván született, 1896. november 14-én
Fotó: Archív

Ugyanilyen elgondolás vezette a stúdiót a Pataky Kálmán életéről szóló film elkészítésekor. A dokumentum-játékfilm korabeli felvételeket is tartalmaz - ezeket a Magyar Televízió archívuma bocsátotta a lendvai stúdió rendelkezésére -, s készültek friss felvételek Lendván, Csáktornyán, Bécsben, az erdélyi Désfalván, illetve Budapest több helyszínén, így az Operaházban és a Pesti Vigadóban is.

Mivel Pataky felesége, Beregi Lea zsidó származású volt, a II. világháború alatt kénytelenek voltak elhagyni Magyarországot - Pataky a saját életének kockáztatásával a teljes Beregi családot sikeresen kimenekítette Argentínába -, emiatt a dél-amerikai ország fővárosában, Buenos Aires-ben készített felvételekkel is színesítették a filmet. Ezeket egy ottani partnercég készítette el a lendvai stúdió számára.

A mintegy 30 perces film producere a Szlovén RTV magyar nyelvű műsoraiért is felelős vezérigazgató-helyettese, Zver Ilona volt, aki a forgatókönyv elkészítésére dr. Csermák Zoltánt kérte fel. A filmet ma 15 órakor tűzi műsorára a szlovén TV1, de magyarországi bemutatóról is tárgyalnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!