Kultúra

2012.03.02. 07:39

Kudlik Júlia, a szeretet nagykövete

Ha az emberek nem jönnek rá, hogy a mai helyzetből egyetlen kiút van és az a szeretet, akkor elveszünk mind egy szálig - mondta Kudlik Júlia bemondó és újságíró a nagykanizsai HSMK-ban tartott beszélgetésén.

Benedek Bálint

- Nehézségek gyötrik a hétköznapokat, a hangsúly nem a pozitív gondolkodáson van, de lehet változtatni ezen? - Hiszek benne, hogy mindenki egy előre meghatározott céllal és feladattal érkezik a bolygóra. Olyan talentumokkal, melyek képessé teszik arra, hogy tanuljon és olyan emberré váljon, amilyen lenni szeretne. Ehhez kapunk két ajándékot is: a választás lehetőségét és a döntés szabadságát. Persze, hogy ezekkel élni tudjunk, sokat kell tanulni. Nem csak lexikális tudásra teszünk szert, hanem erkölcsöt, szeretetet tanulunk, jó esetben családban növünk fel. Példákat látunk, ismerőseink, rokonaink vannak, akik formálnak bennünket. Mindenkinek a saját felelőssége, merre indul el. Amikor viszont a földi zarándokút során felismerjük, hogy tulajdonképpen mi a valódi dolgunk, akkor kiválasztottak leszünk. Ehhez nem kellenek díjak, erre mindenki képes lehet a saját környezetében.


- A mai korban az egyik legnagyobb problémát szerte a világban a meg nem értés jelenti.

- Ha körülnézünk, azt látjuk, hogy a szomszéd nem érti a szomszédot, a főnök a beosztottat, vezetők a népeket, a népek egymást, még ha azonos nyelvet beszélnek, akkor se. A meg nem értés pedig gyűlölködéshez vezet, melyben egyre mélyebbre süllyedünk. Pedig itt lenne az idő felkapni a fejünket, hiszen nincs hosszabb út a világon, mint ami az embertől az emberig vezet. Erre kell újra rátalálnunk, egymás kezét megfogva, hittel, akarattal és elszántsággal. Segíteni egymást a bajban és a betegségben, hogy azután együtt örüljünk a magunk és a másik sikerének.

- Ez mind szép és jó, de miért nem gondolkozunk így?

- Hogy miért nem, azt pontosan nem tudom, de én azért vagyok, az a küldetésem, hogy ezen változtassak. A Nemzeti Konzultáció alatt éreztem, hogy a szeretet eltűnőben van.





- Jó döntés volt egy politikai párt elképzelését támogatni?

- Kaptam hideget-meleget, de akkor is elmondtam, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, akkor még nem volt kormányfő, felkért a konzultáció arcának és szóvivőjének. Kétségbeestem, gondolkodási időt kértem, hisz előtte ilyenben nem vettem részt. A híradón kívül politikai műsort nem vezettem. Az ötletet jónak tartottam, de hezitáltam, aztán hirtelen jött egy isteni szikra, hogy bár minden ember magyarul beszél, halljuk egymás szavát, csak nem értjük. Nem azért vállaltam el, mert Fidesz, mert Orbán Viktor, hanem mert hittem benne. Nekem csalódással zárult, de nem tűntem el, teszem a dolgom továbbra is.

- Mit gondol a jelenlegi politikai helyzetről?

- Körmendi Gitta kortárs magyar költő egyik versének részlete tökéletesen illik a jelenlegi állapotokra: Ott vagyunk jó helyen, ahol éppen vagyunk, nem kell más, mint másban felismerni magunk, mert csak így lehetünk a mesteri örökség folytatói...





Kudlik Júlia 1945. július 14-én született Budapesten. Mindenesként kezdett a Magyar Televíziónál, volt ügyelő és rendezőasszisztens is. Pontosan két nappal ezelőtt volt 48 éve, hogy először szerepelt a képernyőn. Vezette a népszerű tudományos magazint, a Deltát, a háziasszonyok félóráját, a Juli sulit. Antal Imre oldalán a Szeszélyes évszakok című szórakoztató műsorban is dolgozott. Ma Szentendrén, a Duna partján él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!