Hírek

2017.08.10. 13:20

Több mint hatszáz gyermek arcára csalnak mosolyt idén is a zalaszabari táborban

ZALASZABAR - Egy beteg kisgyermeknek a nevetés és a sok játék ugyanolyan fontos terápia, mint maga az orvosi kezelés. A Gyógyuló Holnapocska Tábor félszáz kis lakójának jócskán volt része a örömökben az elmúlt közel egy hét során.

Szabó Zsófia

Búnak, fájdalomnak nyoma sem volt az égéssérült, illetve a táplálékallergiában szenvedő lurkók arcán, noha sok időt töltöttek, töltenek a fővárosi kórházban. Az apróságok betegségére kiváló gyógyír volt a Holnapocska Tábor: a nagy kirándulások, a foglalkozások, és természetesen a kalandpark játékai, köztük a hófánk, a csónakcsúszda...

– Olyan jó a táborban lenni, hogy legszívesebben haza sem mennék, bár az anyukám azért nagyon hiányzik– kiabálta az egyik szőke kisleány. Kiss Petra. A tizenegy éves ifjú hölgy másodjára látogatott Szabarba, hogy picit elfeledje a kórházban töltött időt. – Arra is gondoltam, milyen szuper lenne, ha ideköltözhetnék – csacsogta a kis cserfes, és egyúttal megjegyezte: a csúszdázás volt a kedvenc játéka, legszívesebben elvinné magával a játékot gátéri otthonába.

Fotó: Szakony Attila

A nyaralós-gyógyulós program kis lakóihoz tegnap vendégek érkeztek. Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt és dr. Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját a tábor ötletgazdái-alapítói, Szabadicsné Rádi Éva és Szabadics Zoltán köszöntötték. A „vizit” alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott: immár évek óta a nyár folyamán a gyógyulásra váró gyerekek népesítik be a tábort, akik pihenését az Erzsébet-program is támogatja. Arról is szó esett, hogy idén összesen több mint hétszáz fiatal, betegek illetve rászorulók kalandoztak Zalaszabarban.

A kicsik gyógyulásához a tábor csapata, köztük önkéntesek sokasága is hozzájárul. Erről is elismeréssel szólt dr. Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős  államtitkár méltatta a civil kezdeményezésen alapuló tábor létét, melyet egyébként az állam is támogat.

Fotó: Szakony Attila

– Azért, hogy a gyerekek így tudnak mosolyogni, s ilyen jól érzik magukat a táborban, sokan dolgoznak, közösségben, összefogással – fogalmazott a politikus.

A táborba mindenki beleteszi azt a pluszot, amitől működik. A gyógyítás nem érhet véget a kórház falainál. Attól, hogy valakinek a sebét meggyógyították, messze van, hogy testileg, lelkileg, szellemileg egészséges legyen. Ennek a véleményének dr. Velkey György adott hangot. A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója azt mondta: ha egy kisgyerek beteg, akkor a környezete is szenved.

Fotó: Szakony Attila

– A kötetlen légkör mellett szakemberek jelenléte is előmozdítja a gyógyulást – így a főigazgató.

Sok beteg nem egyedül, hanem testvérrel érkezett Szabarba. A Gyógyuló Holnapocska táborban 2015 óta több gyermek vehet részt, ami az Erzsébet-programnak (is) köszönhető. Az alapítvány kommunikációs igazgatója, Darabánt Judit jelezte: fontos, hogy maradandó élményeket kapjon minden gyerek.

Jövő héten koraszülött gyerekek költöznek a zalaszabari táborba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!