Hírek

2012.09.09. 10:55

Préseléssel kezdődött a gyenesdiási szüreti felvonulás

Gyenesdiás - Szüreti felvonulást rendeztek szombaton Gyenesdiáson. A résztvevők a közel 150 éves bálványos regős présnél gyülekeztek, ahol ünnepi préseléssel kezdődött a rendezvény.

Szabó Judit

-  Ezt a prést a régi hegyközségben használták, hat éve állították fel itt a körforgalomnál, s  jelzi, hol volt a hegyközség határa - osztotta meg a felvonulásra  gyülekezőkkel  Hársfalvi György, a  klubkönyvtár vezetője, a rendezvény szervezője.  - Nagyon híres volt az itt termelt szőlő, a két világháború között a Festetics család pincészete egész Nyugat-Európába szállította főleg a rajnai rizlinget és a szürkebarátot.

 A szüreti menet a Kárpáti-korzóig vonult a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvósegyüttes és a Rozsdamaró motoros egyesület vezetésével. A menetben ott voltak a gyenesi néptáncosok, a  fürdőegyesület  madárijesztőnek öltözött tagjai, az iskolás gyerekek biciklivel, s többek között a szlovákiai Kisudvarnok népdalkörösei, akiket már nem először láttak vendégül Gyenesdiáson.

  - Azok a gazdák  is eljöttek, akik még foglalkoznak szőlővel a településen,  összesen  8,7 hektáron -  mondta Gál Lajos polgármester. - Büszkék vagyunk rájuk, mert tovább éltetik a hagyományokat, hiszen Gyenesdiáson régen  a 620 hektár belterületből 165 hektáron zajlott szőlőtermelés.

A szüreti felvonulás megállt a községházánál, ahol átadtak a polgármesternek egy tál szőlőt, bemutatva, milyen az idei termés. A Kárpáti-korzón folklórprogramok várták az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!