Csukló és ujjak

2024.05.01. 12:30

Hogyan legyél jobb szkanderben?

Előző cikkünkben megismerhettük a karbirkózás alaptechnikáit, ezúttal a szkander edzésrendszerébe nyújtunk betekintést.

Zaol.hu

Forrás: Shutterstock

Mint azt már megtudtuk a nyers erő nem elég a győzelemhez, a hivatásos versenyeken elengedhetetlen a technikai tudás. Ám, a mozdulatok tökéletes kivitelezéséhez kiemelten fontos a specifikus edzés beiktatása. 

German Armwrestling Championship
Képünkön a bírói indítás folyamata látható
Forrás: Northfoto

Felmerül a kérdés, hogy de mégis mely izmok dominálnak ebben a sportágban?

Amik igazán elengedhetetlenek azok a következők: csukló, ujjak, felkar és a vállak

Hiszen, az erős csukló jól viseli a hatalmas terhelést, és kisebb a kockázata, hogy kinyíljon, ami nagy hátrányhoz vezethet szkanderezés során. Az ujjak az erős fogásban játszanak szerepet, mely nagy fontossággal bír, ugyanis ennek segítségével van lehetőség irányítani a küzdelmet az ellenféllel szemben. A felkarnak és a vállaknak ugyan nincs akkora jelentősége a szkanderben, viszont jelentős szerepet játszanak a test stabilizálásában, és segítik a mozdulat végrehajtását.

Mutatunk pár gyakorlatot, az imént felsorolt izmok fejlesztéséhez:

Csuklóbetörés

Forrás: Hiroshi Kotera Instagram oldal

Ha van speciális fogantyúnk, azt súlyzóknál, és csigás gépen tudjuk alkalmazni. Itt a csukló betörését imitáljuk a megfelelő súlyokkal, lehetőleg sok ismétléssel. Viszont, ha nem rendelkezünk ilyen eszközzel, akkor megfelelő lehet a kettő, illetve az egy kezes súlyzó is, amit gyakorlattól függően ülve, vagy állva használunk.

Csuklóforgatás

Forrás: Hiroshi Kotera Instagram oldal

Ez az edzésforma, a külsős technikánál játszik nagy szerepet. Judo öv, és súlytárcsa (esetleg csigás gép) segítségével hajtjuk végre ezt a gyakorlatot. Lényege, hogy az öv végét a kézfejünkre kötjük, míg a másik vége a súlyra van rátekerve, majd a bizonyos "óranézegetős" forgató mozdulatot imitáljuk. Ezáltal az úgynevezett pronátor izomzatunk fog fejlődni.

Súlycipelés madárfogásban

Forrás: www.arkansasonline.com

Ennél a gyakorlatnál a fogásunk, illetve a szorításunk fog fejlődni. Két súlytárcsára lesz szükségünk, melynek a peremét úgynevezett "madárfogásban" fogjuk meg, majd a súllyal sétálni kezdünk. Ez azért fontos, mivel séta közben a súly, egyre jobban ki akar csúszni a kezeink közül, amit csupán az ujjaink szorításával tudunk megtartani. Értelemszerűen, minél nagyobb súlyt cipelünk séta közben, azt annál nehezebb tartani. 

A fenti edzésformák csupán alapgyakorlatok a specifikus szkander edzésben, ezeken kívül még több, és eltérő verziójú edzésforma létezik, melyek segítik az asztalnál a fejlődést.

Ugyan hasznosak a súlyzós edzések, de a legjobb edzésforma ebben a sportban az asztalozás, vagyis ha van rá mód, akkor keressünk egy edzőtársat, és vele gyakoroljuk a fogásokat, technikákat, és a versenyhelyzeteket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában