Visszaemlékezés

2022.05.17. 07:00

50 éve hunyt el Csuti Antal - A legendás zalai sportembert máig nem feledik

Ötven esztendeje, 1972. május 17-én hunyt el Csuti Antal. Sergyán Ödön, aki maga is sakkozott és több sakk­témájú könyvet írt és szerkesztett, hívta fel a figyelmünket e kerek évfordulóra. Visszaemlékezéseiből idézünk.

ZH

Nincs ennél jellemzőbb kép: Csuti Antal a sakktáblánál

Forrás: ZH

Csuti Antal 1909-ben Zalaegerszegen született. Még nem volt harmincéves, amikor súlyos munkahelyi balesetet szenvedett és élete végéig két mankóra támaszkodva létezett. Három évtizeden keresztül sakkozókat nevelt, a zalaegerszegi gyerekek százaiba oltotta be a sakk iránti rajongást. Mérhetetlen szeretettel foglalkozott a gyerekekkel s ültette el a sakkozás alapismereteit és szeretetét. Tanítványait alaposan ismerte. Magatartásukat, tanulmányi eredményeiket, erényeiket, fogyatékosságaikat figyelemmel kísérte, s velük együtt munkálkodott azon, hogy értékes emberekké váljanak. Csuti Antal, a világos és sötét bábuk rajongó szerelmese – a zalaegerszegi sakkélet egyik alapító tagja tanítványai közül sokan örök „rabjai” lettek a sakkozásnak, számosan mesterei, bajnokai e-sportnak, játéknak, művészetnek. Az ötvenes évekből például Portisch Lajos nagymester, többszörös világbajnokjelölt, olimpiai bajnok és magyar bajnok. Testvéröccse, Portisch Ferenc nemzetközi mester. Az 1960-as évekből Porubszky Mária nemzetközi mester, olimpiai érmes, magyar bajnok. Horváth Tamás nemzetközi mester, a magyar férfiválogatottak szövetségi kapitánya. 

Nincs ennél jellemzőbb kép: Csuti Antal a sakktáblánál
Forrás: ZH

A tanítványok névsora folytatható, persze mindenki nem lett bajnok, de egy szép játék, sport élményével mindenki gazdagodott, amely gondolkodásmódjával életre szólóan hatott. 

Csuti Antal szigorú, a mércét magasra tartó oktató volt. Nagy része van abban is, hogy Zalaegerszegen a sakk a legmagasabb szintre jutott, hiszen 1972-től a legmagasabb osztályban, az NB I-ben játszott a csapat. A ZTE 1986. december 31-én megszüntette sakkszakosztályát, majd 1987. február elsejétől ő lett a névadó és Csuti Antal SK néven íródott tovább a megyeszékhelyi sakkozás dicsőséglistája, benne hat bajnoki címmel. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában