A Lengemesék zeneszerzője

2024.05.01. 11:30

Hangszervándor Csonkahegyháton – Fejér Simon Pál mesélt és zenélt a gyerekeknek

Fejér Simon Pál zenész, dalszerző tartott interaktív előadást kedden Csonkahegyháton, a faluházban. A Hangszervándor című rendezvény a Petőfi Kulturális Program támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósult meg. A mintegy húsz különféle muzsikáló eszközt bemutató előadásra a helyi iskolából és óvodából érkeztek gyerekek, valamint környékbeli érdeklődő felnőttek.

Mozsár Eszter

Fejér Simon Pál még a fűrészt is megszólaltatta Csonkahegyháton, a Hangszervándor című előadáson

Fotó: Pezzetta Umberto

A négy égtáj minden irányába és különféle népekhez kalauzolta el az indián kisfiú, Shiriki bőrébe bújva a nézőket a Lengemesék című animációs film zeneszerzője a Hangszervándor című előadáson. Az autentikus dalokkal és sok humorral teleszőtt történet során a kisfiú kalandjai elevenedtek meg, miközben világ körüli útján olyan hangszert keresett, aminek hangjára könnyekre fakad az ég, hogy megmentse népét az aszálytól. Természetesen az ismert és kevésbé ismert hangkeltő – köztük egy fűrész - és muzsikáló eszközök mind életre keltek.

Hangszervándor, előadás, Csonkahegyhát
Sok gyermek választotta a sakktáblából készült szivardoboz gitárt, köztük a harmadik osztályos Rudolics Zorka a Hangszervándor című csonkahegyháti előadáson
Fotó: Pezzetta Umberto

– Amikor megírtam a Berg Judit Lengemesék könyvsorozata alapján készült egész estés rajzfilmhez a zenét, akkor a mozipremier után bemutattam az abban szereplő hangszereket. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy csinálok egy ismeretterjesztő előadást. Először csak a hangszerekről meséltem, majd később édesapám ötlete alapján született meg az indián kisfiú története – felelte érdeklődésünkre Fejér Simon Pál.

A Hangszervándor előadáson kézbe is vehették a muzsikáló eszközöket

Az előadás alatt több mint húsz hangszerrel találkozhat a közönség, köztük afrikai nyelvdobbal, török sazzal, ír bodhrannal, de hallhatunk mongol torok éneket, lófejes hegedűt, vagy sakktáblából készült cigarbox blues gitárt. Ez utóbbi sokak kedvence volt Csonkahegyháton. Többen közelebbről is szemügyre vehették és megszólaltathatták a különféle hangszereket.

Bő kínálatot nyújt a Petőfi Kulturális Program

A keddi rendezvényen a helyi Gárdonyi Géza és Szegi Suli Általános Iskola első-hatodik osztályosai és a helyi óvodások vettek részt, de érkeztek érdeklődő felnőttek a környékről is, tájékoztatott Lőczi Szilvia Anna közművelődési szakember. A településen több Petőfi Kulturális Program fut, köztük a magyar filmklub, de volt már múzeumpedagógia foglalkozás, s nemsokára a Szépművészeti Múzeumot keresik fel a csonkahegyhátiak. A helyiek örülnek, hogy a programnak köszönhetően helybe hozzák a kulturális kínálatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában